Den andra dagen i Portugals GP, årets andra VM–deltävling i enduro, avslutades nyss. Och det med tre nya svenska pallplatser. Micke Persson förbättrade sin tredjeplats från gårdagen och kunde nu kliva upp som tvåa i E3–klassen. Patrik Andersson höjde sig också ett snäpp, från trea till tvåa i Open Senior. Och Max Ahlin undvek misstagen för att vara tillbaka på pallen i J2, som tvåa. 

• Wil Ruprecht fortsatte imponerade stort när den andra dagen i Portugals VM–tävling avgjordes under söndagen. Australiensaren, som vann gårdagen före Josep Garcia, tog ledningen direkt på morgonen efter att ha varit nästan tio sekunder före närmsta motståndare på enduroprovet. Han fortsatte sedan att vara topp tre också på resterande sträckor under det första varvet, innan han vann enduron på nytt under det andra.

Wil Ruprecht

• Ruprechts ledning var som mest uppe i nästan 20 sekunder, innan TM–föraren gjorde en miss på extremen under det andra varvet och tappade mer än hälften av försprånget han hade till Garcia. Spanjoren tog ytterligare tid på varvets avslutning, supertest-provet, men Ruprecht kunde på nytt dra ifrån under första halvan av sista varvet. Garcia avslutade tävlingen bäst men inte heller idag räckte det för att slå Ruprecht, som vann med sex sekunder. I och med segern tog han också  över ledningen i EnduroGP från Andrea Verona.

• Verona slutade precis som i går trea, slagen av Garcia med 18 sekunder. Ny seger i E1 i alla fall, där han var närmast före Thomas Oldrati och Theo Espinasse, som också var fyra och femma i totalen. Ruprecht vann E2 före Garcia och totalsexan  Alex Salvini. Och i E3 segrade Davide Guarneri, efter att Brad Freeman tvingats genomföra dagen med en skadad hand.

Davide Guarneri

• Men det såg faktiskt länge ut som att det skulle kunna bli svensk seger i E3–klassen. Micke Persson inledde nämligen starkt, och efter att ha varit åtta, sexa, sexa och elva på proven under det första varvet var han med som fyra totalt. Av samtliga förare. Dessutom ledde han E3, tio sekunder före Guarneri. Och även om svensken tappade i totalen över det andra varvet, till åtta, höll han italienaren fortsatt bakom sig.

• När förarna gick ut på dagens tredje och sista varv skiljde tre sekunder mellan 300–förarna, men Guarneri satte då en kanontid på enduroprovet och ryckte till sig en tio sekunders ledning. Som blev dryga 15 efter crossprovet, innan Persson över de två sista kunde vara snabbare. Men Husqvarnas fabriksförare fick nöja sig med en andraplats och Guarneri var till slut dryga sex sekunder före. Totalt sett ändå ytterligare ett fall framåt för Persson, som slutade på en niondeplats i totalen. I sammandraget är han nu på bronsplats i E3 och på en 14:e plats i GP.

Micke Persson

• Tyngre för JWR Hondas GP–svenskar, där Anton Lundgren efter gårdagens fadäs på transportsträckan idag slog i knäet på det första specialprovet. Han kämpade sig igenom ett varv men tvingades sedan bryta, och lär få undersöka skadan vidare när han kommer hem. Maximal otur för Lundgren, som nyss var tillbaka från just en knäskada. Oskar Ljungström hade också en tung dag, han tog sig visserligen igenom samtliga prov men fick kämpa längst ner i GP–klassen. Till slut blev det en 29:e plats totalt och en 14:e i E1.

Anton Lundgren

• Max Ahlin undvek idag större misstag och då kunde Beta–föraren vara med och fightas i toppen av juniorklassen. En sjundeplats efter det första varvet blev till en sjätte efter det andra, och när Ahlin på det tredje hade marginalerna på sin sida kunde han landa som totalfyra  i den gemensamma juniorklassen. Och få kliva upp på pallen som tvåa i J2 bakom hittills obesegrade Luc Fargier. Ahlin avancerade därmed till totaltrea i kubikklassen, där Lucas Vågberg efter en fjärdeplats idag är fortsatt totaltvåa bakom Fargier. I den totala juniorklassen är Vågberg femma, efter en niondeplats för dagen, och Ahlin sexa.

Max Ahlin

• Albin Norrbin inledde söndagen betydligt bättre, jämfört med gårdagen, och var med och fightades om en topp tio-placering redan på det första varvet. På andra varvet tog han sig upp som just tia, innan han på sista varvets första halva också tog sig förbi Vågberg upp som nia. En större fadäs på sista extremprovet kostade dock Norrbin över minuten, och han fick till slut nöja sig med en tolfteplats i den gemensamma klassen, och en sjätte i J2. Men körningen var i vilket fall betydligt bättre jämfört med gårdagen.

• Den fjärde svenska junioren, Max Erlandsson, slutade på en 17:e plats totalt och var elva i J1 – samma placering som han också tog den andra dagen i Spanien. I toppen av juniorklassen tog Zachary Pichon fjärde raka segern och var på nytt i en klass för sig – över 50 sekunder före tvåan Fargier. Jed Etchells körde in som totaltrea och blev tvåa bakom Pichon i J1, där tyske Luca Fischeder landade som trea.

Emelie Borg Nilsson

• Emelie Borg Nilsson levererade karriärens hittills bästa resultat i Dam–klassen, när hon trots tre minuters tidsprick körde in som sjua. Och utan de tre minuterna hade hon faktiskt varit så bra med som sexa. När halva VM–säsongen nu är körd för tjejerna är Borg Nilsson också sjua i sammandraget. Där är Jane Daniels fortsatt obesegrad efter att ha vunnit dagen med dryga 40 sekunder. För fjärde gången körde spanjorskan Mireia Badia in som tvåa och där bakom kunde hemmaföraren Rita Vieira precis som igår bli trea.

• I Youth–klassen tvingades Arvid Modin tyvärr bryta dagen efter bara två körda prov. En krasch på det första lämnade honom så pass mörbultad att han bestämde sig för att svänga av efter det andra. Kalle Ahlin kunde då bli bästa svenska 125–förare, när han med en 15:e plats körde in ytterligare en VM–poäng. Sebastian Olsen förbättrade sig en placering från gårdagen och slutade som 17:e. Finländaren Samuli Puhakainen vann dagen före Harry Edmondson, som leder sammandraget. Kevin Cristino fick efter gårdagens seger nöja sig med en tredjeplats.

Arvid Modin

• Avslutningsvis Open–klasserna, där vi fick en tredje svensk pallplats när Patrik Andersson precis som i Spanien förra helgen bytte en tredjeplats från första dagen till en andra i Open Senior. Andersson var också betydligt närmare segraren Andrea Belotti, bara 40 sekunder bakom jämfört med över tre minuter på lördagen. Brorsan Christer kämpade sig på nytt igenom dagen och verkade ha i alla fall nästan lika roligt som alltid, för att landa på en fjärdeplats. 

Patrik Andersson