Efter JVM–silver i fjol var guld det enda som gällde för Albin Elowson i år. Det och möjligheten att köra till sig ett kontrakt som senior till kommande säsong. Men guldjakten tog slut efter bara en halv dag. Nu gör Husqvarna–föraren comeback i serien. Det som finns kvar att köra för är att visa upp sig och göra så bra tävlingar som möjligt.

Efter tre SM–tävlingar på åtta dagar har Albin Elowson fått några bra genomkörare för kroppen. Även om det började lika illa som VM–satsningen. Elowson försvann ju skadad från premiärdagen i EnduroGP, när han kraschade mot ett träd och fick en blödning på levern.

När han var tillbaka i SM–premiären hann inte dagen gå mycket längre än den gjorde på VM, även om det den här gången var maskinproblem som stoppade den tvåfaldige Knobby Swedish Enduro Cup–mästaren.
Dagen efter var han tillbaka och tog en total andraplats bakom Joakim Ljunggren, och senast i Östhammar i lördags blev det en total tredjeplats.

 

 

I veckan satte sig Elowson sedan i bussen för att köra ner till Italien. Två nya tävlingsdagar väntar när svensken är tillbaka i VM–serien. Men guldchanserna är borta och fokus förändrat.

– Det handlar om att arbeta mig igenom det och ta det för vad det är. Jag får inte ha för stora förväntningar på mig själv, sa Elowson efter SM–tävlingen i Östhammar och fortsatte:
– Jag vill få tillbaka hårdheten i kroppen och arbeta mig tillbaka. Jag vill inte att det här ska bli någon ond cirkel. När jag känner att jag inte hänger med så försöker jag hitta en lösning på det istället för att bara vrida ner högerhanden mer. Då blir det pannkaka av allting. Kroppen är stel, jag måste komma bort från det.

Var det självklart att du skulle köra vidare i VM även om guldchanserna är borta?
– Att skita i det var aldrig aktuellt. Om du inte kör, hur ska du då kunna få ett kontrakt? Så vi har aldrig funderat på att inte köra, utan det har handlat om när kan jag vara tillbaka. Det är inte guldet jag kör för nu utan för att fortsätta visa upp mig.

 

 

Albin Elowson om…

 … tävlingen i Östhammar, där han slutade totaltrea bakom Joakim Ljunggren och Andreas Linusson:
– Det var likadant som i Falköping; jag har inte styrkan än och kan inte dra. Det är det Linusson och Jocke kan göra ute på enduron första varvet. Och på de andra varven också. De är fysisk starkare. Jag orkar inte hålla det fokuset. Det är det som fattas. Men jag kände ändå att jag kom in i det mer och mer. Den ändringen jag gjorde med drevningen inför det sista, då kände jag att jag var hemma. Inför dagen så ändrade jag från 49 till 50 för att han skulle bli starkare, men sedan bytte jag tillbaka när jag inte kände att det funkade. Jag hade tyckt att han var trött innan, men det blev för mycket helt enkelt.

… förväntningarna på sig själv:
– Jag hade jättestora förväntningar på mig själv när jag kom till Östhammar eftersom det hade gått bra här förra året. Mitt huvud är inställt på att vinna, men jag måste våga förlora för att kunna vinna.

… den fysiska formen:
– Min personliga tränare säger till mig att jag är stark. Jag har ju knappt kunnat träna någonting på två och en halv månad, så min lägstanivå är väl liksom där jag ligger här i början av dagen. Det känns bättre och bättre ju mer jag kör. Jag var snabbast ute på crossen på nåt varv, men jag är långt ifrån nöjd mot hur det ska kännas. Jag vet att farten finns där men kroppen är inte ifatt. Efter leverskadan så tog det lång tid innan jag ens var uppe och gick. Och när jag väl gjorde det så gick det inte fort. Dagarna spenderades mest med att sova.