I sin första seniorstart slog Albin Elowson till med en pallplats, när EnduroGP–premiären kördes i tyska Dahlen. Tyvärr blev det ingen start på söndagen, på grund av sjukdom. Trots en missad dag är Elowson sugen på mer VM efter de svar han fick på lördagen. 

Det var total brittisk dominans när EnduroGP–säsongen inleddes i helgen. Den regerande världsmästaren Steve Holcombe totalvann tävlingen såväl lördag som söndag och bakom delade landsmännen Brad Freeman, regerande E1–mästare, och Daniel McCanney på varsin andra– och tredjeplats.Trion gjorde därmed ett miniryck i EnduroGP–tabellen.

Holcombe hittas på maximala 40, medan Freeman och McCanney står på 32 poäng och är hela 11 före fyran Loic Larrieu.

Larrieu kan trösta sig med totalledningen i E2–klassen, där vi också hittade helgens stora svenska glädjeämne. Albin Elowson gjorde nämligen seniordebut och slog till med en andraplats på lördagen, när han också blev totalsjua i GP–klassen. Elowson var dryga halvminuten bakom Larrieu och en ynka hundradel före trean Christophe Charlier när 13 specialprov, inklusive fredagens supertest, var kört.

– Jag kom helt utan förväntningar och var väldigt osäker på var jag stod jämfört med de andra, sa Elowson som inte körde någon VM–tävling alls under fjolåret.
– Såklart var jag jättenöjd med de svar jag fick under lördagen. Jag hade inte särskilt mycket koll på tider eller placeringar under dagen, men förstod fram emot de sista proven att jag var bra med och att det kunde hålla för pallen.

Trots den fina insatsen hade Elowson inte känt sig helt 100 under lördagen och när han vaknade upp dagen därpå bestämde han sig för att inte köra söndagen.

– Jag har varit förkyld från och till i några månader och har problem med min astma. Ville inte riskera något eftersom VM inte är huvudfokus i år. Även om man såklart är sugen på mer VM nu när det gick så pass bra, sa Elowson och fortsatte:
– Har börjat kika lite på Portugal och Spanien i maj. Men det är mycket som behöver fixas och inte helt lätt som privatförare. Annars kanske jag kan få in någon tävling till hösten, finalen i Frankrike till exempel känns som att den skulle kunna passa in i kalendern. Vi får se. Nu är fokus på EM–premiären i Portugal. Jag åker ner på fredag, för att vara med på ett träningsläger med landslaget innan tävlingen.

I Junior–klassen kom fyra svenskar till start och bäst gick det för Jimmy Wicksell, som plockade poäng båda dagarna när han förbättrade en 15:e plats från lördagen och blev elva dagen därpå. Övriga svenskar fick nöja sig med poäng i respektive kubikklass, där John Salomonsson blev åtta och sjua i J1 och Oskar Ljungström nia och elva i J2. Marcus Göthenberg slutade som 13:e och 12:a i J1.

Andrea Verona tog en dubbelseger i JVM, medan Yamaha Johansson MPE’s australiensare Wil Ruprecht och fransmannen Theo Espinasse delade på varsin andra– och tredjeplats.

I Youth imponerade Max Ahlin i sin VM–debut när han blev tia på lördagen och följde upp med en finfin sjundeplats på söndagen. Marcus Adielsson blev elva på lördagen med skadekänningar från en handled och tvingades sedan kliva av söndagens tävling.

Patrick Andersson levererade också två sjätteplatser i nya klassen Open Senior, där den tidigare världsmästaren David Knight dominerade med en dubbelseger.

Fotnot: Läs mer om både VM– och EM–premiären i nästa nummer av Race Magazine.