VM–serien i enduro är tillbaka i Portugal. Som så många gånger förut under de senaste säsongerna. Den här gången är det staden Peso da Régua, belägen en timme öster om Porto, som välkomnar några av världens snabbaste förare. Och precis som vid premiären i Spanien finns 13 stycken svenskar på plats. 

Foto: Fred Ccy

• Andrea Verona, regerande världsmästare i E1 och regerande Six Days–mästare med Italien, leder GP–klassen (som samlar samtliga seniorförare) efter VM–premiären i Spanien. Verona totalvann den första dagen och slutade tvåa den andra bakom Josep Garcia. Spanjoren Garcia, regerande mästare i E2, är också närmast bakom Verona i sammandraget.

• ”Det känns fantastiskt att kunna avsluta tävlingen med en seger i EnduroGP. Jag körde bra igår också, men fick jag hela tiden jaga efter en tidig krasch. Jag ville inte att samma sak skulle hända idag, så jag höll mig på hjulen under första varvet. När jag väl var uppe i ledningen gav det mig självförtroende att kunna pusha på lite mer”, summerade Red Bull KTM–föraren söndagens tävling.

• Verona har också dubbla segrar i E1 med sig till Portugal, där landsmannen Thomas Oldrati blev tvåa båda dagarna. Som trea på lördagen såg vi fransmannen Theo Espinasse och trea dagen därpå var en tredje italienare, Matteo Cavallo. Duon ligger närmast bakom Verona, 40 poäng, och Oldrati, 34, i totalen – med 24 inkörda poäng vardera.

• I E2 fick Garcia nöja sig med en tredjeplats den första dagen, när Steve Holcombe vann närmast före Wil Ruprecht. Ruprecht tog sedan en ny pallplats som tvåa bakom Garcia på söndagen och är bara poängen efter spanjoren sammanlagt. Tyngre söndag för Holcombe, som fick nöja sig med en sjätteplats då och efter två dagar därför är trea i E2–tabellen.

Josep Garcia. Foto: Future7Media

• E3–klassen såg Brad Freeman få hårt motstånd på lördagen, innan den regerande världsmästaren i klassen kunde vinna med bred marginal på söndagen. Full pott i klassen under premiärhelgen blev det i alla fall, även om britten bara är fyra i GP–klassen. Guarneri tog dubbla andraplatser och bakom honom körde landsmannen Matteo Pavoni in som trea båda dagarna.

• Tre svenskar körde seniorklass i Spanien och samtliga tre kommer också till start när den andra rundan avgörs i Portugal med start i kväll. Oskar Ljungström, som i år tillhör JWR Honda, levererade två elfteplatser i E1 och är där tia efter två tävlingsdagar. Anton Lundgren kör E2 och var tia båda dagarna, han besitter också samma placering i sammandraget. Tredje svenska senior är Husqvarnas fabriksförare Micke Persson, som kör E3 och ligger med som fyra totalt efter premiären. Det efter en femteplats på lördagen och en fjärde dagen därpå.

• ”Det har varit en tuff helg, men det känns riktigt bra att vara tillbaka i EnduroGP. Två långa dagar med en del svåra prov och en del långa transporter. Jag är nöjd med min körning och jag hittade mer rätt på hojen ju längre tävlingen gick. Första dagen var okej, men jag kände att jag hade press på mig och gjorde lite för mycket misstag. Inte direkt någon perfekt dag. Andra dagen kunde jag slappna av lite mer, och tack var det var farten betydligt bättre. Det kändes bra att kunna fightas om en pallplats också, det är där jag vill vara”, summerade Persson i ett pressmeddelande från Husqvarna.

Mikael Persson. Foto: Future7Media

• I Junior–klassen kunde Zachary Pichon, kanske lite överraskande med tanke på att han inte övertygade särskilt mycket vid endurodebuten i fjol, vinna båda dagarna. Sherco–föraren körde upp sig fantastiskt under lördagen, och blev bättre ju längre söndagen gick också, för att sluta på maxpoäng i såväl J1 som den totala juniorklassen. Finländaren Roni Kytönen och britten Jed Etchells var näsmast bakom båda dagarna, såväl i kubikklassen som totalt.

• Fyra svenska juniorer kom till start och samtliga fyra kör också i Portugal till helgen – Max Erlandsson, J1, samt Albin Norrbin, Max Ahlin och Lucas Vågberg, J2. De tre sistnämnda var samtliga tre med och fightades om pallplatser i sin kubikklass, där Vågberg lyckades bäst och var trea båda dagarna. Yamaha–föraren är därmed också trea totalt där, på samma poäng som tvåan Morgan Lesiardo men tio bakom totalledaren Luc Fargier som vann klassen båda dagarna. Vågberg är också längst upp av de blågula i den gemensamma juniorklassen, som sexa efter en sjätte–, och en åttondeplats. 

• Max Ahlin var på pallen som tvåa i J2 under lördagen men hade en tyngre söndag och fick då nöja sig med femte plats. Det tar honom till en fjärdeplats totalt. Gemensamma klassen såg Ahlin vara femma på lördagen och tia dagen därpå, för en total åttondeplats. Norrbin är femma i J2, med en femte och en fjärde plats, och tia i Junior, med en åttonde och en nionde. Erlandsson, avslutningsvis, plockade inte några poäng i den gemensamma klassen men är elva i J1 efter att ha blivit trettonde och tolva.

• Youth–klassen såg Harry Edmondson vinna första dagen, innan britten på söndagen fick nöja sig med att bli tvåa bakom Kevin Cristino. Italienaren som tvingades bryta på lördagen, men alltså sedan tog snabb revansch. Cristino är dock bara sexa i totalen, där Edmondson följs av Samuli Puhakainen, Finland, och Albert Fontova, Spanien.

Arvid Modin. Foto: Fred Ccy

• Tre svenskar körde 125–klassen och satsar på full VM–säsong i år. Bäst gick det för den mest erfarne, Arvid Modin, som samlade på sig totalt 15 poäng efter en åttondeplats på lördagen och en nionde dagen därpå. Yamaha–föraren är därmed nia i sammandraget. Poäng båda dagarna också för Kalle Ahlin, som var femtonde första dagen för att sedan bli tolva den andra. Sebastian Olsen får fortsätta jaga VM–poäng den här helgen och försöka förbättra de 18:e och 17:e han körde in på i Spanien.

• Dam–klassen såg fler startande förare än både E2 och E3, och lika många som E1, och en av 15 tjejer var svensk – Emelie Borg Nilsson. KTM–föraren inledde starkt på lördagen, men föll sedan tillbaka något. Båda dagarna såg henne i alla fall vara innanför topp tio – just som tia på lördagen och en placering bättre som nia dagen därpå. I toppen tog Jane Daniels dubbla segrar och Mireia Badia var tvåa båda dagarna. Rosie Rowett och Rita Vieira delade på tredjeplatserna.

• Avslutningsvis Open–klasserna, som såg totalt 25 förare starta. Kanske inte riktigt vad FIM och deras endurokommission hade räknat med när de drog igång World Cup–alternativet i VM–serien för några år sedan. Bland de 25 var i alla fall två stycken svenskar – bröderna Patrik och Christer Andersson, som inledde en ny säsong i Open Senior. Patrik kunde få kliva upp på pallen båda dagarna, som trea på lördagen och med en andraplats vid söndagens tävling. Därmed är han också totaltvåa efter två tävlingsdagar. Christer slutade som sexa båda dagarna och är sexa i sammanlagt. Open 2–taktsklassen vanns av britten Harry Houghton båda dagarna, och i Open 4-takt tog Goncalo Reis dubbla triumfer. 

Patrik och Christer Andersson. Foto: Fred Ccy