Det har varit en lång väntan. Men nu ska det avgöras. I helgen körs den sjunde och sista deltävlingen av årets Enduro–VM. Lilla Requista i franska Midi–Pyrénées bjuder in till fest i dagarna tre och med blåguls ögon är det främst fighten om guldet i Youth Cup 125 cc vi ser fram emot. 

Deltävling ett till och med sex avgjordes på mindre än tre månader från premiären i Chile i april till Belgien i juli. Men nu har vi fått vänta ytterligare nästan tre på den sjunde och sista. I helgen är det i alla fall dags och till skillnad från de senaste åren är faktiskt ingen klass ännu avgjord gällande världsmästare.

Requista, en dryg timme nordost om Toulouse i de södra delarna av Frankrike, står som värd för avgörandet och vi tänkte ta tillfället i akt att gå igenom förutsättningarna klass för klass.

E1: Trots maskinstrul bar Eero Remes fram sitt Finland till en fin sjätteplats på Six Days i Slovakien. Men det är nog den kommande helgen som främst varit i TM–förarens tankar de sista månaderna. Efter sju år i VM och fyra medaljer har han nu sin bästa möjlighet hittills att köra hem den ädlaste valören. Dessutom skulle det bli TM’s första VM–guld genom historien, något som säkert skulle vara minst lika stort för italienarna som för Remes.

Eero Remes har grepp om guldet.
Eero Remes har grepp om guldet.

Med sju segrar och fyra andraplatser efter fjärdeplatsen första dagen i Chile har Remes sju poäng ner till den trefaldige världsmästaren Christophe Nambotin. Nambotin missade Six Days på grund av den knäoperation han genomgick efter tävlingen i Belgien i somras, har varit i gång i en månad knappt men statusen på fransmannen får ändå anses vara väldigt osäker.

Fighten om bronset står mellan en annan förare som slitit med skador sista månaderna och missat Six Days – Danny McCanney, och Lorenzo Santolino.

Race tippar: Det räcker med 33 poäng för Remes. Vinner han en dag räcker en fjärdeplats den andra. Liksom två andraplatser räcker. Han bör kunna fixa det. Särskilt med tanke på Nambotins status. Där bakom bör Santolino, som bara är fyra poäng efter McCanney, ha en bra chans att kunna knipa bronsmedaljen.

Kan Santolino sno bronset från McCanney?
Kan Santolino sno bronset från McCanney?

E2: Den minst spännande klassen på förhand. Antoine Meo behöver tre poäng för att säkra sitt femte VM–guld och kommer förstås fixa det om han inte slår sig helt fördärvad under lördagen. Pela Renet kommer inte till start utan förbereder sig istället inför Dakar–rallyt med att köra Merzouga–rallyt i Marocco. Därmed kommer italienaren Alex Salvini ta hem silvret och Renet med största sannolikhet bli bronsmedaljör i kostym.

Meo är nära ett femte VM–guld.
Meo är nära ett femte VM–guld.

Race tippar: Som sagt – guld Meo, silver Salvini och brons Renet. Renet kan tappa bronset men då krävs att landsmannen Loic Larrieu plockar 37 poäng och det ser vi inte hända.

Larrieu lär inte komma ifatt Renet i Requista.
Larrieu lär inte komma ifatt Renet i Requista.

E3: Mathias Bellino behöver plocka 17 poäng för att hans första seniormedalj i Enduro–VM ska bli ett guld. Efter juniorguldet 2012 har Bellino varit skadedrabbat under de två senaste åren och aldrig riktigt nått upp till pallen totalt.

Nu lyckades han pricka in skadan efter tävlingen i Belgien och var tillbaka när Six Days skulle köras. Han imponerande inte överdrivet där men så länge han tar sig i mål båda dagarna i hemmatävlingen bör han såklart kunna fira ett VM–guld efteråt. Frågan är om han får göra det redan på lördagen eller om det kan bli nerv hela helgen?

Efter två år som kantats av skador ska Bellino nu knyta ihop säcken.
Efter två år som kantats av skador ska Bellino nu knyta ihop säcken.

Fighten om övriga medaljer står mellan Matthew Phillips, Matti Seistola och Aigar Leok, men avståndet är stora och det ska mycket till om den inbördes ordningen ska ändras något.

Race tippar: Bellino får sitt guld. Phillips behöver bara plocka tio poäng för att säkra silvret och får nöja sig med det i år. Seistola har varit ojämn men bör kunna knyta ihop säcken och hålla Leok, 17 poäng efter, bakom sig.

Ojämn säsong för Seistola som dragits med skadeproblem.
Ojämn säsong för Seistola som dragits med skadeproblem.

Junior: Två britter och två italienare gör om medaljerna. Jamie McCanney har stått ut under året med pallplatser samtliga dagar och hälften av de som snabbaste junior. Giacomo Redondi har bara vunnit en dag men bara varit utanför pallen två och kan nog vara lite frustrerad över att allt han i praktiken har att köra för är ännu ett silver.

Steve Holcombe åkte inte i Chile men har gjort det suveränt sedan han anslöt Beta i Spanien och inledde sin första VM–säsong. Fyra segrar har det blivit och bara en enda bottennotering – när han blev elva den andra dagen i Belgien. Som fyra har vi Alex Salivnis teamkompis i Honda, Alessandro Battig, som blandat och gett men allra mest blivit just fyra i tävlingarna.

Jamie McCanney jaga nytt guld, två år efter att han blev 125–mästare.
Jamie McCanney jaga nytt guld, två år efter att han blev 125–mästare.

Här har vi också två svenskar som slåss för en totalplacering i Tommy Sjöström, som plockat 31 poäng under året och hittas som tolva just nu, och Kevin Olsen, som är 18:e med 19 inkörda poäng.

Anmälda finns också Albin Elowson och Oliver Nelson, som båda två fått stora delar av året förstörda på grund av skador men nu är på väg tillbaka.

Race tippar: Medaljfighten är inte avgjord än. Men det ska nog väldigt mycket till om något ska förändras. McCanney ett nytt guld, Redondi får ett tredje raka silver och Holcombe brons i sin första VM–säsong.

Silver 2013, silver 2014... och silver 2015 för Redondi. Så ser det i alla fall ut att bli.
Silver 2013, silver 2014… och silver 2015 för Redondi. Så ser det i alla fall ut att bli.

Youth Cup: Förutom E1 så är det här vi ser fram emot den mest spännande guldfighten i Requista. Och det är inte bara för att vi ser det lite med blågula ögon. Micke Persson står på 186 poäng och Josep Garcia på 162. Det låter väl inte så jämnt? Nej, men precis som tidigare år får de fyra sämsta resultaten räknas bort i 125–klassen. Gör man det nu hamnar båda på 154. Helt jämnt alltså.

Men det är ändå lite fördel Sverige. Med Perssons försprång på 24 poäng har svensken betydligt större utrymme för misstag i sista deltävlingen. Så länge han är med där framme kommer Garcia att behöva vinna båda dagarna för att ta med sig guldet hem. För Persson räcker det med att ”bara” vinna en dag. Gör han det hamnar han på minst 191 poäng vid fyra borträknade dagar. Och 191 är också vad Garcia vid seger för Persson en utav dagarna som högst kan nå.

Micke Persson gör upp med Josep Garcia om guldet.
Micke Persson gör upp med Josep Garcia om guldet.

Skulle båda hamna där, vilket alls inte är omöjligt, vinner Persson på ett bättre elfte resultat. Hur krångligt det än låter så kommer det bli grymt spännande.

– Det är mestadels gräsprov. Någon backe på enduroprovet men annars relativt fint och lätt. Vet inte hur transporterna är ännu men tror inte de är alltför svåra, hälsar Persson som dessutom har chansen att köra hem Yamahas första VM–guld i enduro sedan 2008.

Race tippar: Micke Persson kommer inte hålla igen och köra säkert. Han kommer gå för segern både på lördag och söndag. Så länge han kan undvika krascher och hålla sig på cykeln tror vi att han kommer hem med det första svenska guldet i Enduro–VM sedan 2007. Persson har dessutom tävlat på 125:an hela året medan Garcia valt en 250 fyrtakt vid sidan av VM. Det bör gynna svensken. Jack Edmondsson, son till Paul, tar hand om bronset.

Garcia lämnade 125:an hemma och styrde en 250 fyrtakt på Six Days.
Garcia lämnade 125:an hemma och styrde en 250 fyrtakt på Six Days.

Women: Jemma Wilson finns inte anmäld och därmed ser vi ut att gå miste om den australiensiska bronsfighten mellan henne och Jessica Gardiner. Laia Sanz är obesegrad hittills i år och den stora frågan är om någon, och i så fall ligger väl nästan silverklara Jane Daniels bäst till, ska kunna slå henne. Jessica Jönsson är anmäld och ser ut att komma till start igen efter fadäsen i Belgien senast när hon kraschade på testbanan inför tävlingen och inte kunde köra.

Ingen kommer att kunna stoppa Sanz från ett nytt guld.
Ingen kommer att kunna stoppa Sanz från ett nytt guld.

Race tippar: Laia Sanz lär inte riskera något inför kommande rallytävlingar i höst men kommer förstås ta hem guldet ändå. Jane Daniels är nästan lika självskriven silvermedaljör medan Jessica Gardiner får se upp för hemmaföraren Valérie Roche som jagar sex poäng bakom. Vi tror dock att Gardiner fixar en ny medalj, hennes tredje raka brons i så fall.

Jessica Gardiner får nöja sig med ett tredje brons som bäst.
Jessica Gardiner får nöja sig med ett tredje brons som bäst.