Tre klasser av fem är faktiskt redan avgjorda. Men i de två som återstår väntar stor spänning under dagen, i Laxå. Det är dags för årets avslutande deltävling i endurons USM–serie. 

Den näst sista deltävlingen i USM–enduron kördes i Finspång förra helgen och avgjorde tre av fem klasser. Nisse Bengtsson är klar mästare i USM2, lillasyster Ella detsamma i USM D1 och Hedvig Dahlberg har fixat guldet i USM D2.

Men kvar finns två klasser att avgöra. Och där väntar häftiga fighter under dagen. Max Ahlin och Albin Norrbin står just nu på exakt samma poäng i USM3, med en deltävling borträknad. Båda förarna har varsina två segrar och två andraplatser, vilket gör den sjätte och sista deltävlingen till helt avgörande. I teorin är det först i mål av dem två som tar guldet. Bakom kommer vi också att se en spännande fight om bronsmedaljer mellan Lukas Wärn och Lukas Largén.

Också i USM1 är det helt öppet mellan två förare om guldmedaljen. Viktor Salomonsson är just nu tre poäng före Alvin Ceder, men tre poäng är också just vad Ceder skulle ta in om han vinner tävlingen och Salomonsson samtidigt blir tvåa. Skulle så ske hamnar förarna exakt lika, med lika många segrar och lika många andraplatser. I det fall så skulle ske avgör bästa resultat i sista deltävlingen, vilket alltså betyder att Ceder har allt i egna händer även om han är tre poäng efter just nu. Båda förarna måste gå för segern.

Just nu öser regnet ner över motorstadion i Laxå, där depån är belägen, men enligt väderleksrapporten ska det avta när som helst. Vi får väl hoppas… Som vanligt kan ni följa tävlingen via webbradion och liveresultat.