På grund av en krasch fick hon för första gången i år stryk på ett specialprov. Men det kunde nog Hanna Berzelius ta. I Östhammar kom nämligen årets tredje raka seger i Knobby Swedish Enduro Championship.

Vem ska kunna slå Hanna Berzelius, LeoVegas Husqvarna, på hemmaplan i år egentligen? Ja, som det ser ut nu finns det nog ingen. Linköpings MS–föraren har bara förlorat ett enda specialprov i år – och det kom när hon kraschade på extremprovet under den tredje deltävlingen i Östhammar i lördags.

 

Över tre minuter blev segermarginalen för Hanna Berzelius.

 

Men när hon väl gjorde det hade Berzelius redan kört till sig en ledning på en och en halv minut, vilket gjorde att hon i lugn och sansad takt kunde ta sig upp och köra i mål på det andra av de totalt tre varven som damförarna körde.

På sista varvet var Berzelius återigen i topp på samtliga fyra specialprov och då drygade hon också ut sin ledning till över tre minuter. Ett resultat som gjorde att hon, om man räknar efter tre varv, var 110:a av totalt 271 startande förare i Östhammar. Förra året var hon uppe topp–100 i finalen i Söderhamn och det kommer nog i år också.

Amanda Elvin, KTM, såg betydligt mer bekväm ut med sin 250 2-takt den här dagen och kunde också ta andraplatsen från Martina Reimander, KTM, som blev trea. Ellinor Häll, KTM, och Emelie Borg Nilsson, Husqvarna, rundade av topp–5.

 

Amanda Elvin har bytt 125:an mot en 250 2-takt till i år.

 

Sammanlagt leder Berzelius med maximalt inkörda poäng, 60, och är elva före Reimander och tretton före Elvin.

I riksmästerskapet för veteraner kom dubbelsegraren från premiären i VRM1, Robert Forsell, inte till start. Krister Thorell, dubbeltvåa då, tog en tidig ledning men pressades av hemmaföraren Patrik Andersson över de första två varven. På det tredje kunde Thorell dra ifrån och ta årets första skalp. Andersson slutade tvåa med Linköpings MS Thomas Johansson som trea.

 

Thorell vann före Andersson och Johansson.

 

Christer Jansson vann tredje raka i VRM2, även om det var Din MC–ägaren Roger Törnbom som inledde mest. Jansson kunde dock ta över och segermarginalen skrevs till slut till två och en halv minut. Törnbom höll sin andraplats och som trea såg vi Johan Norlin.

I sammandraget leder Thorell VRM1 på 54 poäng, Andersson är tvåa på 45 och Johansson trea på 43. Christer Jansson leder VRM2 på full poäng, 60, före Roger Berglund på 40 och Norlin på 39.

 

Jansson tog tredje raka i jakten på guldet i VRM2. Johan Norlin som trea, medan tvåan Roger Törnbom saknades på pallen.