De må vara en bit efter i totalen. Men ett guld är ”up for grabs” också i SM3. Och där bjuder Martin Larsson och Robert Friberg på den kanske mest spännande fighten såhär långt i Knobby Swedish Enduro Championship. 

Robert Friberg fick en deal med Leo Vegas Husqvarna–teamet till i år och valde därmed att helt skola om sig från cross– till enduroförare (även om han faktiskt körde premiären av MXSM i år). Friberg visade framfötterna genom inhopp redan i fjol, och växer sakta men säkert in i endurokostymen.

 

Martin Larsson.

 

Martin Larssons resa har sett betydligt mer annorlunda ut. Larsson var tvåa i Novemberkåsan redan 2009 och sedan totaltvåa i en SM-tävling 2011. 2012 körde han hem ett EM–guld innan några tyngre år följde, där motgångarna var betydligt fler än framgångarna.

Men Larsson har aldrig gett upp, han har fortsatt dra ihop sin egen satsning uppifrån basen i Bollnäs och blandat traditionell enduro med satsningar på SuperEnduro–VM. Efter en total fjärdeplats i Novemberkåsan förra året, samtidigt som han vann en SM–tävling i SM3–klassen på höstkanten och tog en bronsmedalj i klassen trots en strulig säsong, känns Larsson nu hetare än på många år.

Efter att ha fått stryk mot Friberg med åtta sekunder första dagen av premiären i Falköping vann Larsson söndagen med 21. Och den jämna fighten fortsatte i Östhammar i helgen.

 

Robert Friberg.

 

Friberg körde visserligen ifrån med 13 sekunder redan på SS1, men det snabba gräsprovet passade också crossföraren bra. Larsson var sedan snabbast på såväl de två enduroproven som på extremprovet och med första varvet kört skiljde bara 67 hundradelar av en sekund till Fribergs fördel.

Varv 2 var det inledningsvis ombytta roller – Larsson plockade ytterligare 41 hundradelar när han slog Friberg på gräsprovet, men Friberg drog ifrån med en handfull sekunder när han var snabbare på enduroproven.

Det var dock på det steniga och långsamma extremprovet som Larsson kunde vinna tid. Friberg fick det inte alls att stämma enligt egen utsago och tyckte att hojen studsade som den ville där ute. Larsson vann sträckan med sju sekunder och med halva tävlingen körd var han för första gången i ledning.

 

Linus Fasth.

 

Men Friberg var snabbt tillbaka där uppe när han åter tog kommandot på gräsprovet och dessutom var snabbast på de två enduroproven under ännu ett varv. Och när extremprovet skulle köras en tredje gång, och det tredje varvet avslutas, hade han en ledning på tolv sekunder. Den rök dock snabbt under de dryga tre minuters körning som väntade. Larsson vann provet med 22 sekunder före Friberg och hade en ledning på tio när SM3–förarna gick ut på sista varvet.

Friberg plockade sju sekunder på gräsprovet men sedan bara sju hundradelar på första enduron. Larsson drog ifrån med 26 hundradelar på andra enduron och hade dryga tre sekunder inför sista specialprovet.
Som ju var extremprovet. Och Friberg lyckades inte rå på Larsson den här gången heller, även om han var närmast efter av SM3–förarna. Larsson vann provet med nio sekunder och tävlingen med tolv – och leder därmed klassen tre poäng före Friberg.

Som trea för tredje gången i år såg vi Linus Fasth, som kom tillbaka efter inledande strul med en bakbroms och snuvade veteranen ”Nisse” Gustavsson på pallplatsen. Men Fasth var över två och en halv minuter bakom toppduon och det är ingen tvekan om vilka som kommer göra upp om guld och silver i 300 2-taktsklassen.

 

Nisse Gustavsson.