Halva säsongen är körd. Nu ska två tredje tredjedelar av den andra halvan avgöras. Norrahammars MK hälsar i helgen välkomna till en dubbeltävling i Knobby Swedish Enduro Championship. Här är förutsättningarna!

• Fyra specialprov per varv, som ni kan kika närmare på här, är det som gäller i Norrahammars MK’s SM–tävling till helgen. Första provet är kort och går runt motorstadion, med gräs, skog, lite crossbana och några enklare extremhinder. Andra sträckan är enligt course inspector Joakim Ljunggren ett riktigt VM–prov, med gärden, backar, skog och på löparspår. Trean är ett till stora delar nydraget svenskenduro–prov. Och fyran körs på klubbens sandiga träningsbana. SM– och JSM–klasserna kör tre varv och totalt tolv sträckor varje dag, Dam och VRM kör två varv plus två prov, totalt tio sträckor, och Bredd–klassen ska avverka två fulla varv.

• I totalen, Knobby Swedish Enduro Cup, kommer Albin Elowson i ledningen. Efter seger i premiären, tredjeplats den andra dagen och tvåa senast i Vetlanda, har Elowson 40 poäng ner till tvåan Joakim Grelsson, som vann senast. Bakom hittas Oskar Ljungström som trea, ytterligare 30 poäng bakom. Övriga är på intet sätt avhängda, och det finns mycket poäng att ta i totalen, men det kommer nog bli svårt att nå upp till Elowson.

Albin Elowson.

• Fyran i totalen, Filip Bengtsson, saknas förstås efter skadorna han ådrog sig i Vetlanda. Också åttan Max Ahlin saknas, då han kör VM i Italien. Dessutom går vi miste om både tian och elva i totalen, Niklas Persson och Pontus Högberg, som är borta med skador. Niklas med en arm och Pontus med ett knä.

• I SM1–klassen öppnade det upp sig när Niklas Persson försvann inför Vetlanda. Pontus Skoog vann där, men det var Anton Sandstedt som efter en tredje andraplats för året tog över poängledningen. Skoog är tvåa, sju efter. Linus Fasth och Franz Löfqvist hittas där bakom på samma poäng som trea och fyra, ytterligare tre efter Skoog. Öppet om medaljerna alltså. I Norrahammar får kvartetten också se upp med den trefaldige mästaren i serien, Andreas Linusson, som gör comeback.

• I SM2 har Elowson en 14 poäng stor ledning efter två segrar. Med två till säkrar han guldet redan på söndag. Men det kommer nog totaltvåan Micke Persson, som inte vunnit än i år, ha ett och annat att säga till om. Och nu måste den regerande mästaren bara vinna. För att det ska bli riktigt spännande inför finalen bör Persson också ha någon, eller ett par, mellan sig och Elowson. Där bakom saknas som sagt både trean Pontus Högberg och fyran Filip Bengtsson. Det öppnar upp för femman Rikard Hansson, som saknades på grund av sjukdom senast, och sexan Oskar Olsson, som gör sin första säsong i Enduro–SM, att slåss om ett brons bakom Albin och Micke.

Adam Andersson

• I SM3 skaffade sig Adam Andersson en sju poäng stor lucka ner till Jimmy Wicksell i Vetlanda. Wicksell fick inte alls till det men Norrahammar kan nog passa bättre. Sju poäng är det också från Wicksell ner till trean Johan Edlund, sedan ytterligare åtta till fyran Kevin Olsen och från honom sju till femman Anton Lundgren. Ganska stora avstånd redan alltså. Återstår att se om det blir jämnare inför finalen. Ledaren Andersson har sett stark ut. Men Lundgren visade senast att han vill köra för åtminstone medalj.

• På förhand är det en otroligt spännande andra halva av serien i Dam–klassen, där Hedvig Malm och Hanna Berzelius båda står på 50 inkörda poäng och har Martina Reimander bakom sig som trea, bara ytterligare två efter. Där bakom finns dessutom Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom, bara sju respektive nio poäng bakom Reimander. Vi vågar nog konstatera redan nu att det kommer vara spännande hela vägen i år.

Hedvig Malm

• JSM1–klassen toppas inför SM–seriens andra halva av Calle Johansson, som tog över poängledningen när Marcus Adielsson tvingades bryta senast. Adielsson är tillbaka för att jaga in förlorade poäng nu, men tolv bakom betyder att han inte har allt i egna händer längre. Skulle han vinna de tävlingar som är kvar måste Johansson också vara bara som bäst trea i minst två. Edvin Hamnäs är närmast bakom Johansson inför Norrahammar, fem poäng bakom, och är en joker i leken. Bakom Adielsson finns också fyran David Kadestam inom beskedligt avstånd för att köra om en medalj. 

Calle Johansson.

• SM–seriens absolut tuffaste klass är JSM2, där hela sex förare också är bland de nio främsta i totalen, Knobby Swedish Enduro Cup. Totaltvåan Joakim Grelsson leder klassen, fem poäng före totaltrean Oskar Ljungström, totalfemman Albin Norrbin tog sig senast upp på bronsplats efter karriärens bästa SM–insats hittills men är nio bakom Ljungström. Fyra poäng bakom Norrbin hittas totalsjuan Lucas Vågberg som fyra och totalåttan Max Ahlin är kvar på femteplats, trots att han missade tävlingen i Vetlanda. Ahlin kommer nu missa också dubbelhelgen i Norrahammar vilket gör att sexan Noa Largén, totalnia, kommer att gå om. Largén är just nu tio poäng bakom Norrbin på medaljplats, men har fördel av hemmabana i helgen och det ska bli spännande att se om han kan ta årets första pallplats i den stentuffa klassen.

• I VRM1 är det stor chans att fighten om guldet avgörs redan i Norrahammar. Magnus Lindfors har tre raka segrar, och när motståndarna där bakom delat på andra– och tredjeplatser har den gamla VM–föraren i motocross fått en 19 poäng stor ledning. Två segrar till och det är klart. Det kan till och med räcka med en seger och en pallplats. Bakom Lindfors 60 poäng står både Thomas Johansson och Christoffer Gustafsson på 41, och där bakom hotar Magnus Blom och Krister Thorell på 32 respektive 30 i fighten om medaljerna.

• Pär Olsson har också tre segrar på tre tävlingar i VRM2 och en ledning som är 16 poäng stor. Två segrar till skulle betyda att guldet är klart också för Olsson. Stefan Norström är tvåa på 44 poäng och där bakom Står Per Wikvist och Stefan Eriksson på 38 respektive 37.