SMK Vingåker bjuder i morgon in till årets avgörande i Knobby Swedish Enduro Championship. Fyra av nio klasser är redan avgjorde vad gäller guldstrider men flera spännande medaljstrider återstår. 

Joakim Ljunggren har redan säkrat SM2–guldet samt segern i Knobby Swedish Enduro Cup, i SM2 är Henrik Lindholm dessutom klar silvermedaljör. JSM1–guldet blev Erik Ljungbergs senast i Söderhamn och i samma tävling säkrade Bosse Högberg den första guldmedaljen i nya klassen VRM2.

Nu ska resten av medaljerna fördelas och det är SMK Vingåker som bjuder in till årets sista SM–tävling, och den första för året med körkortskrav vilket gör att vi ser marginellt färre förare i startlistan.

I ett pressmeddelande från Knobby Swedish Enduro Championship skriver samordnare Marcus Frändén att vi kommer få se fyra stycken specialprov och relativt lätta
transporter där emellan, med mestadels väg av olika beskaffenhet.
Men trots det lovar han att tävlingen blir tuff och att det kommer bjudas på klassisk svenskenduro på delar av proven.

SM– och JSM–klasserna kör fyra varv, VRM och SM Dam tre och Bredd två. Varvet tar knappa en och en halv timme.

Vilka är då förutsättningarna inför finalen? Ja, vi tänkte gå igenom det hela klass för klass.

SM1: Här kommer vi bjudas på lördagens mest spännande guldfight. Bara en poäng skiljer Karlskoga EK–förarna Johan Edlund och Niklas Persson. Edlund tog sin första seger på söndagen i Söderhamn efter fyra raka andraplatser. Persson inledde med två tredjeplatser innan han två dagar i rad och blev tvåa bakom Edlund senast. Vi förutsätter att grabbarna kommer fightas om segern i klassen i morgon och den som vinner, ja den blir också svensk mästare. Bakom ligger Jakob Mörhed bäst till i bronsfighten, tre poäng till godo på Alexander Dahlén och ytterligare fem till Marcus Norman.

 

Johan Edlund gör upp med Niklas Persson om SM1–guldet.
Johan Edlund gör upp med Niklas Persson om SM1–guldet.


SM2:
Guld och silver är som sagt redan klart, men bronsfighten blir också något att se fram emot. Pontus Högberg missade första deltävlingen och körde SM3 i den andra. Men tre raka andraplatser i SM2 gör att han nu seglat upp som medaljaspirant. Högberg är fyra, tre poäng bakom Jens Hillgren som olyckligt tvingades bryta på söndagen i Söderhamn. Tre poäng bakom Högberg finns Fredrik Kvarnström.

 

Henrik Lindholm har mot alla odds chans på medalj i SM2.
Henrik Lindholm har mot alla odds chans på medalj i SM2.


SM3:
En trettondeplats och tre poäng räcker för att Andreas Linusson ska säkra sitt första SM–guld som senior under sitt första år i seniorklass. Linusson har fem raka segrar och är 17 poäng före Tommy Sjöström som varit tvåa vid fyra av de tillfällena och trea den femte. Ska Sjöström knipa guldet måste han vinna och högst troligt se Linusson bryta tävlingen. Bakom har Linus Karlsson ett bra grepp om bronset, 17 poäng före Fredrik Johansson på fjärde plats.

 

Kan Tommy Sjöström på något vis knipa guldet i SM3?
Kan Tommy Sjöström på något vis knipa guldet i SM3?


JSM1:
Här blir det en riktigt spännande fight om framförallt bronsmedaljen efter redan klara mästaren Ljungberg. Adam Andersson har ett bra grepp om silvret och behöver bli som sämst åtta för att det ska vara i hamn. Sedan följer fyra förare inom fem poäng där bakom – Christoffer Strömgren, som imponerade stort i Söderhamn, på 60, Pontus Skoog, som äntligen tog sig upp på pallen senast, på 57, Joakim Grelsson, som blandat och gett i JSM i år, på 56, och Calle Johansson, som varit stabil mellan fyra och sexa hela året, på 55. Bakom hotar också Erik Appelqvist på 51 och Mattias Ojanperä på 48, men de bör inte nå upp till medalj med så många förare framför sig.

 

Adam Andersson är nära en första juniormedalj efter ungdomsguldet förra året.
Adam Andersson är nära en första juniormedalj efter ungdomsguldet förra året.


JSM2:
Martin Iggmark har en åtta poäng stor ledning trots att Jesper Börjesson vunnit klassen fyra av fem gånger i år. Men Börjesson missade premiären som Iggmark vann och har sedan inte lyckats skaka av sig Kumla–föraren som noterats för fyra raka andraplatser. Nu behöver han plocka tretton poäng för att guldet ska bli hans och en fjärdeplats räcker alltså. Börjesson får se till att vinna och samtidigt hoppas att minst tre konkurrenter tränger sig in mellan honom och Iggmark. Kampen om bronset är i princip avgjord med Kevin Olsen på 70 poäng och John Ramström på 50. Ramström behöver vinna i Vingåker samtidigt som Olsen bryter för att norpa medaljen.

 

Jesper Börjesson jagar femte raka segern i JSM2.
Jesper Börjesson jagar femte raka segern i JSM2.


Knobby Swedish Enduro Cup:
Ljunggren är som sagt klar mästare och bakom har Andreas Linusson, som aldrig varit sämre än femma, ett gyllene läge att knipa andraplatsen. Så länge Ljunggren vinner, vilket vi förutsätter att han gör, behöver Linusson bli som sämst nia för att hålla Pontus Högberg, totaltvåa bakom Ljunggren båda dagarna i Söderhamn, bakom sig. Högberg är i sin tur 25 poäng före Henrik Lindholm på fjärdeplats och ytterligare åtta före femman Niklas Persson.

 

Kan Henrik Lindholm utmana Pontus Högberg om tredjeplatsen i SEC?
Kan Henrik Lindholm utmana Pontus Högberg om tredjeplatsen i SEC?


SM Dam:
Hanna Berzelius kan åka relativt avslappnat i jakten på sitt första SM–guld. Amanda Elvin är tio poäng bakom och så länge hon vinner behöver Berzelius bara ta sig i mål bland de sex främsta av de totalt nio damer som ser ut att komma till start. Elvin har i sin tur säkrat minst en silvermedalj och i kampen om bronsen såg fighten ut att stå mellan systrarna Reimander, Martina och Emilia, där det dock ser ut som att bara Martina startar i Vingåker.

 

Hanna Berzelius behöver ta en plats bland de sex främsta för att säkra titeln.
Hanna Berzelius behöver ta en plats bland de sex främsta för att säkra titeln.


VRM1:
Pär Olsson kopplade grepp om ett tredje raka VRM–guld när han dubbelvann senast i Söderhamn. Christer Jansson fick efter två raka segrar nöja sig med två tredjeplatser och har nu sju poäng upp till Olsson. De två har redan säkrat varsin medalj. Bakom ser vi en kvartett göra upp om bronset – Tony Petersson är trea inför morgondagen på 52 poäng, Krister Thorell bara en poäng bakom trots två nollor i protokollet, Mikael Persson ligger på 47 och Linus Broaar på 45. Bra fight att vänta.

 

Pär Olsson ryckte mot sitt tredje raka guld i Söderhamn.
Pär Olsson ryckte mot sitt tredje raka guld i Söderhamn.


VRM2:
Spännande fight om silver– och bronsmedaljen mellan Olof Adielsson och Per Wikvist bakom Bosse Högbergs redan klara guld. Bara två poäng skiljer. Mats Algotsson har en liten chans på medalj men får nog hoppas på att någon av de två där framme bryter i så fall.

Olof Adielsson jagar silvermedalj i VRM2.
Olof Adielsson jagar silvermedalj i VRM2.