EM? Eller är det SM? Eller är det en nordisk landskamp mellan Sverige, Finland och Norge? Race är på plats i Portugal för årets första EM–deltävling och de nordiska länderna dominerar startlistan fullständigt.

27 svenskar är på plats i portugisiska Gois för att köra årets första EM–tävling. De var 28, men Edvin Hamnäs kraschade tyvärr på testbanan under gårdagen och tvingades vända hem.

Lägg till 17 finska förare och 4 norska och vi får hela 48 stycken från Norden. Och det är förstås glädjande, att så många gör den långa resan för att köra internationell enduro. Det betydligt tråkigare är att startlistan till den första EM–tävlingen bara består av drygt 100 namn. Hälften av förarna är alltså nordbor.

Portugiserna själva är bara elva stycken och fransmännen, som alltid brukar ha ett par starka namn på EM, bara sex. Noll spanjorer. En italienare i Maurizio Micheluz.

Det var nog så att de nya VM–klasserna stal lite förare från EM–serien ändå. 

Men nu får vi koncentrera oss på de som är här istället och i svenskväg ska det förstås bli mest spännande att se Albin Elowson och Mikael Persson göra upp i klassen Över 250 4-takt. Vi räknar också med att 95–duon, som alltså blivit seniorer i år, är med och fightas om totalsegern också.

Den kanske största utmanaren på förhand, hemmaföraren Diogo Ventura vars hemmaklubb arrangerar tävlingen, har dessvärre lämnat återbud och startar inte.

Micke Persson, som gör EM–debut, och Kevin Olsen, som gör comeback i tävlingssammanhang efter nästan ett år, är ute och kikar på ett av två enduroprov.


Största klassen i antal anmälda förare är Junior U21, för 125–kubikare. Där ser vi hela 27 anmälda och det är faktiskt den enda av samtliga nio klasser som överstiger 13 förare. I övriga klasser räcker det alltså med att ta sig runt för EM–poäng.

Max Ahlin och Albin Norrbin, fjolårets USM3–toppduo, är de vi kan hoppas mest på i 125–klassen och vi tror att de kan vara med och utmana om pallplatser. I övriga Junior–klasser ser vi bland annat samtliga tre från Sverige juniorlag på Six Days i höstas – John Salomonsson i Junior E1 samt Noa Largén och Oskar Ljungström i Junior E2. Salomonsson och Ljungström med en genomkörare från VM–premiären för ett par veckor sedan.

Bland elitförarna har vi nämnda Elowson och Persson, samt Oliver Nelson i samma klass. I 250 4-takt ser vi en annan junior som kliver upp som senior i år – Alexander Gunnerheim, med en fin EM–säsong från i fjol bakom sig.

Och så damerna – där Hanna Berzelius jagar en guldmedalj, efter att ha kört till sig ett par pengar av mindre ädel valör de senaste säsongerna. Nu slipper hon fjolårets suveräna mästare Sanna Kärkkäinen och får därmed finna sig i att vara favorit på förhand. Hon utmanas kanske framförallt av holländskan Nina Klink.

Varvet i Portugal består av tre stycken specialprov – två enduroprov och ett crossprov, som samtliga mäter ungefär fem minuter i körtid. Just nu ser det inte överdrivet tufft ut, men skurar har gjort banan blöt på sina ställen och om väderprognosen stämmer så kan vi också vänta oss betydligt mer regn. Och då kan det bli rejäla problem. Just nu skiner solen, men enligt rapporterna ska det börja regna i natt. Sedan inte sluta förrän tävlingen är över.

Ett hundratal förare har besiktigat in hojarna för årets första EM–start.


Samtliga svenskar som kör:

250 2-takt: Alexander Dahlén, Gas Gas.
Över 250 2-takt: Pontus Vestling, Beta.
250 4-takt: Robin Wiss, Yamaha. Felix Gunnerheim, Yamaha. Alex Gunnerheim, Yamaha.
Över 250 4-takt: Oliver Nelson, KTM. Mikael Persson, KTM. Mattias Ojanpera, KTM. Albin Elowson, Husqvarna. Kevin Olsen, Husqvarna.
Junior 1: John Salomonsson, Husqvarna. Marcus Göthenberg, KTM.
Junior 2/3: Oskar Ljungström, Husqvarna. Noa Largén, Husqvarna. Martin Grönslett, Beta. Lukas Largén, Husqvarna. Tobias Carlsson, Beta.
Junior U21: Max Ahlin, Sherco. Albin Norrbin, Husqvarna. Axel Andersson, KTM. Wiktor Ahlquist, Husqvarna.
Dam: Hanna Berzelius, Husqvarna. Emilia Reimander, KTM. Martina Reimander, KTM. Emelie Borg Nilsson, KTM.
Senior: Kim Gustavsson, Husqvarna. Olle Elm, KTM.