Han vet inte hur det är att förlora under 2022 än, Albin Elowson. När den fjärde deltävlingen av vinterns Östra Open avgjordes på Livgardets övningsfält i Kungsängen tog Husqvarna-föraren en överlägsen seger i Elit-klassen. 

Ja, FMCK Stockholm arrangerade idag årets fjärde deltävling av Östra Open i Kungsängen. Och det var faktiskt första gången sedan 2018 som en tävling i serien avgjordes just där. Hela 327 förare kom till start på Livgardets övningsfält och varvet mätte nästan 25 minuter för de snabbaste killarna.

Åtta förare kom till start i Elit-klassen och såväl Jimmy Wicksell som Pontus Högberg hängde med förhandsfavoriten Albin Elowson över det första varvet. Elowson var förvisso snabbast, men bara 11 respektive 14 sekunder före den jagande duon. Han skulle dock komma att rycka på det andra. Där var FMCK Skövde-föraren över halvminuten före närmaste motståndare och sedan rann det iväg.

Albin Elowson var snabbast på samtliga fem varv och efter en körtid på nästan två timmar hade han vunnit med nästan 3,5 minuter. Tvåa blev födelsedagsbarnet David Kadestam, som fyllde 24 och därmed lämnar junioråldern i endurosporten. Wicksell fick nöja sig med en tredjeplats och Högberg slutade fyra.

I Junior-klassen tog Sebastian Olsen ledningen på det första varvet, ett fåtal sekunder före Olle Häger. Men det var Häger som skulle komma att dominera dagen. Kilsbergens MK-föraren plockade in ett par sekunder på andra varvet och kunde ta över ledningen efter det tredje. Över de två sista varven var Häger sedan i en klass för sig och vann till slut över tre minuter före Olsen. Liam Åkerlund var trea efter det första varvet men tvingades sedan bryta, Hampus Görl kunde istället ta hand om den tredje och sista platsen på pallen. 

Bredd-klassen såg dubbelt Forsell i toppen, när Robert vann dryga 1,5 minuter före brorsan Fredrik. Pelle Lifvendahl tog där bakom hand om tredjeplatsen. I Dam lyckades Matilda Huss inte ta sin fjärde seger i serien, istället var det Emma Wennbom som på det tredje och sista varvet avgjorde segerfighten mot Hanna Lagher. Wennbom vann tävlingen med dryga halvminuten och Huss fick nöja sig med en tredjeplats.

Ungdom 125 såg Theodor Franzén vara snabbast på samtliga tre varv och Botkyrka MK-föraren vann tävlingen med nästan två minuter. Oliver Sedelius tog hand om andraplatsen och William Hedström slutade trea. I Ungdom 85 fightades Alve Callemo och Wiggo Lifvendahl om segern, och duon var överlägsna motståndet. Callemo var snabbast på första varvet, men Lifvendahl tog över efter det andra. Till slut var det ändå Callemo som fick sista ordet och vann med 19,6 sekunder. Trea blev Liam Richter.

Avslutningsvis motionsklasserna där Nicolas Skoglund tog en knapp seger i den yngsta, –39 år, närmast före Östhammars MK–duon Patrik Andersson och Albin Karlsson. Lars Berglund var i sin tur överlägsen i Motion 40–49 år, över sex minuter före tvåan Joakim Ottosson och trean Fredrik Berggren.

Tight blev det i Motion 50–100, där Bosse Högberg var snabbast på de första två varven men där Robert Grönlund hämtade in massor på det tredje. Till slut fattades ändå tio sekunder och Bosse kunde vinna. Christoffer Moilanen kunde ta hand om tredjeplatsen. Äldsta motionsklassen, 60–100, vanns av Christer Jönsson före hemmaföraren Pelle Källås och Per Eklundh.