Albin Elowson tog en ny pallplats som tvåa i Junior. Och Erik Appelqvist var tillbaka på pallen när han blev tvåa i Youth Cup. När vi summerar första dagen av Sveriges GP i Enköping kan vi konstatera dubbla svenska pallplatser.

Åt Giacomo Redondi fanns, som vanligt får man väl börja säga, inte mycket att göra. Italienaren var till slut över en och en halv minut före Albin Elowson och tog årets nionde raka seger i Junior–klassen. Elowson var omkull på två av tre enduroprov och tyckte själv att kunde kört betydligt bättre på det ishala crossprovet som blev efter allt regn.

Med pallplatsen befäster svensken sin silverplats i sammandraget. Bakom körde Kevin Olsen in på en fin niondeplats, medan Oliver Nelson blev tolva. Ytterligare två svenskar tog poäng – Pontus Skoog som 14:e och Adam Andersson som 15:e.

I Youth Cup 125 cc skulle vi haft två svenskar på pallen om det inte varit för att VM–debuterande Joakim Grelsson dragit på sig en minuts tidsprick på det sista varvet.

 

Erik Appelqvist slutade tvåa i Youth Cup.
Erik Appelqvist slutade tvåa i Youth Cup.

 

Östersundskillen noterades för tredje bästa tid men slutade fyra efter pricken. En svensk på pallen fick vi dock i Erik Appelqvist, som var tillbaka där han hör hemma efter den tuffa tävlingen i Finland senast. Bakom körde Emil Jonsson in som fin sexa, medan övriga svenskar tvingades bryta.

Albin Elowson var snabbaste svensk med 17:e bästa tid totalt. Snabbaste svensk bland seniorerna var Mikael Persson som blev sjua i klassen,E1, och hade dryga minuten upp till GP–poäng.

Comebackande Joakim Ljunggren slutade som åtta i E3 och hade en tuff dag.

– Cykeln var väl inte optimal för de här förhållandena. Det är dessutom bland det värsta jag vet när det blir såhär snorhalt. Tufft. Det var ingen succé, summerade Jocke.

Tommy Sjöström, Jesper Johansson och Robert Forsell plockade poäng i E2, som tia, elva och tolva. Imponerande kanske framförallt av Forsell att ta sig runt den tuffa dagen.

– Men det var det absolut värsta jag gjort i hela mitt liv. Man körde ju med livet som insats, sa Forsell.

 

Joakim Grelsson satte tredje bästa tiden i ungdomsklassen men drog på sig prick.
Joakim Grelsson satte tredje bästa tiden i ungdomsklassen men drog på sig prick.

 

I E1 bakom Micke Persson slutade Kjetil Gundersen tolva, Kalle Svensson trettonde, Stefan Granquist fjortonde och Robert Nyberg femtonde efter att de två sistnämnda dragit på sig prick sista varvet.

– Jag var omkull hela tiden på sista tighta transporten. Det gick inte att sitta kvar på hojen, summerade Granquist.

Steve Holcombe, E3, var i en klass för sig i toppen av EnduroGP–klassen. Segermarginalen för den unga britten ner till tvåan Matthew Phillips, E2, blev över minuten till slut. Den klart största under årets VM hittills. Trea blev Eero Remes, E1, sex sekunder bakom Philips.

På pallplatser i övrigt hittar vi Nathan Watson och Daniel McCanney som tvåa och trea i E1, Taylor Robert och Loic Larrieu som tvåa och trea i E2, och Antoine Basset och Johnny Aubert som tvåa och trea i E3.

 

Smålerig dag i Enköping.
Smålerig dag i Enköping.