Efter att ha tvingats bryta Dakar 2020 med maskinproblem under gårdagen tvingades Calle Bjerkert idag stå vid sidan av. Men han hoppas fortfarande kunna återkomma till rallyt och starta om i morgon. Dagens etapp såg fortsatt HRC Honda dominera, när José Ignacio Cornejo vann före Kevin Benavides. I sammandraget är det nu trippelt Honda i topp. 

Calle Bjerkerts Dakar–äventyr fick ett abrupt slut i går när hans Husqvarna–maskin plötsligt stannade under den tredje etappen. Idag berättade Bjerkert mer om missödet på sin Facebook–sida, Calle Bjerkert Rally Raid Team.

– Jag fick tekniska problem med motorcykeln och vi vet ännu inte riktigt vad det är. Den stannade i alla fall och jag höll på i fyra timmar med att försöka få igång den. Försökte lokalisera felet. Den gick på tomgång men så fort jag gav gas så stannade den. Det känns väldigt surt, när det inte är något som man kan styra över, berättade Calle och fortsatte:
– Jag fick flyga helikopter tillbaka till bivouacen och sen har de hämtat hojen.

Men oturen fortsatte grina Bjerkert i ansiktet också efter incidenten. Bara 150 meter från där han tvingats bryta tävlingen tog en bil eld, vilket gjorde att organisationen prioriterade att hämta den före Bjerkerts hoj. Därmed hann motorcykeln inte komma tillbaka för renovering och ombesiktning till dagens etapp.

– Nu har de väl hämtat den i alla fall, så när vi kommer till nästa bivouac ska vi försöka se vad som är felet och fixa det, så jag kan vara startklar i morgon igen och trumma vidare. Visst, det känns jäkligt surt men samtidigt så har jag gjort allt jag kunde, allt som stod i min makt… den bara stannade, helt abrupt på en sträcka. Det var inte att jag kraschade eller gjort något sånt, sa Bjerkert.

Några timmar senare meddelade teamet att man lokaliserat felet – en trasig bränslepump, och att ytterligare kontroller pågår. Förhoppningsvis kan man få ordning på hojen och att Bjerkert i så fall kan starta igen i morgon, med maxtid på samtliga sträckor han missat och med ett tidstillägg på 50 timmar. Svensken tar i så fall plats i klassen ”Dakar Experience”.

– Det är bara att försöka ladda om. Det är många tävlingsdagar kvar att köra. Jag laddar om och kommer igen, avslutade Bjerkert.


Ricky Brabec är i fortsatt ledning. Foto: HRC

I toppen på dagens etapp, den fjärde i årets Dakar–rally, var det fortsatt dominans av Monster Energy Honda Team. Trots att amerikanen Ricky Brabec tvingades öppna dagens etapp, efter segern i går, lyckades han ta en femteplats och bibehålla ledningen i sammandraget.

– Det var en bra dag, trots att jag inte hade den bästa startpositionen. Jag var lite nervös inför start och trodde att jag skulle tappa mycket tid. Jag var först länge, innan min teamkompis Nacho Cornejo kom ikapp. Vi körde ihop från runt 25 mil till målet och gjorde det riktigt bra, sa Brabec efteråt.

Och det var just José Ignacio ”Nacho” Cornejo som vann dagens etapp, hans första någonsin i Dakar. Red Bull KTM’s Sam Sunderland var visserligen snabbast på dagens etapp, men sedan också lite för snabb efter att etappen var över och bestraffades med fem minuters tidstillägg för att ha kört för fort.

– Jag är väldigt glad över segern, men hade inte väntat mig det när jag gick i mål. Det var en lång etapp, väldigt utmanande både fysiskt och psykiskt, sa Cornejo som är trea i sammandraget, dryga åtta minuter bakom Brabec.

Kevin Benavides, också han Monster Energy Honda Team, blev tvåa på dagens etapp och är också tvåa i sammandraget, vilket betyder att det alltså är trippelt Honda i täten just nu. Tuffare dock för teamets fjärde man, spanjoren Joan Barreda, som tappade över kvarten på dagens etapp och nu är 25 minuter bakom på en sjunde plats i sammandraget.


Sam Sunderland snabbast men bestraffad. Foto: KTM

Måndagens etappvinnare Ross Branch var tillbaka i täten trots en krasch under gårdagen och slutade trea, fyra blev Hero–föraren Paulo Goncalves vars möjligheter till en topplacering försvann i måndags när han tvingades meka i flera timmar ute på en specialsträcka.

I sammandraget följer Red Bull KTM’s fjolårsvinnare Toby Price som fyra bakom Honda–trion, Husqvarnas Pablo Quintanilla är femma och Sunderland är nu uppe som sexa trots sin bestraffning.

Morgondagens etapp mellan Al-`Ula och Ha’il mäter totalt 564 kilometer, av vilka 353 är tidtagna specialsträckor. När förarna väl är i mål har de tagit sig halvvägs från Neom, i den nordvästra delen av landet, till huvudstaden Riyadh, där man på fredag kommer få en välbehövlig vilodag. Förhoppningsvis kan vi under morgondagen också ha Calle Bjerkert tillbaka i tävlingen.