Det verkar inte spela någon roll vad Honda, Yamaha och de andra gör. När rallyt är slut står Red Bull KTM ändå som segrare. För tredje året i rad såg vi en ny vinnare i Dakar och den här gången hette han Matthias Walkner.

Ja, KTM är obesegrade i Dakars motorcykelklass sedan 2001. Efter att italienaren Fabrizio Meoni vunnit två år i följd följde fransmannen Richard Sainct och spanjoren Nani Roma upp med segrar innan giganterna Cyril Despres och Marc Coma tog över med fem titlar var under 2005 till 2015.

De senaste tre åren har vi sedan fått se tre helt nya segrare i världens med mytomspunna och prestigefulla rally. Toby Price, Australien, vann 2016, Sam Sunderland, Storbritannien, i fjol och den här gången var det dags för Matthias Walkner.

 

Toby Price slutade trea. Foto: KTM

 

Red Bull KTM tog inte bara en sjuttonde raka seger, nej den här gången gjorde man det också med en österrikare.

– Det är otroligt och jag kan inte sätta ord på det. Årets Dakar har varit så svårt, helt klart det tuffaste i min karriär. Navigationen har varit knepig mer eller mindre varje dag. I början av rallyt var det så jämnt mellan alla toppförarna, inte mycket tid skiljde oss åt, och jag försökte bara att göra det så bra som möjligt varje dag. Och undvika större misstag, sa Walkner efter att ha avslutat den 12 mil långa 14:e etappen runt staden Córdoba i Argentina.

– Det fortsatte att vara tight till den dag när jag vann etappen. Efter det var målet att ta sig runt varje dag på ett säkert sätt och fixa tävlingen utan att tappa det övertag jag skaffat mig. Som tur var funkade taktiken för mig och nu står jag här som segrare. Det känns overkligt.

 

Kevin Benavides, HRC Honda, körde in som tvåa.Foto: HRC

 

Det var på den tionde etappen som årets rally mer eller mindre avgjordes. Flera av toppförarna gjorde större navigationsmissar mot slutet av etappen, samtidigt som Yamaha–föraren och totalledaren Adrien Van Beveren kraschade bort sig, och när man väl var i mål hade Mathias Walkner inte bara vunnit dagen utan också fått över en halvtimmes ledning i sammandraget.

En ledning han alltså lyckades förvalta.

Österrikarens teamkompis Toby Price avslutade rallyt bäst, plockade in tid på Walkner och slutade på en tredje plats.

– Jag försökte köra ikapp tid för att nå andraplatsen men insåg efter ungefär halva etappen att det inte skulle gå. Då försökte jag bara ta mig i mål på ett säkert sätt. Jag är glad att vara i mål. Att göra det är en seger i sig, sa Price efteråt.

 

Antoine Meo var närmast utanför pallen som fyra. Foto: KTM

 

Tvåa blev nu istället den argentinska Honda-föraren Kevin Benavides. För övrigt den enda av topp–5 som inte körde KTM – som fyra såg vi Walkners och Prices teamkompis Antoine Meo, Frankrike, och som femma spanjoren Gerard Farres.

HRC–föraren var nöjd efteråt, trots att man inte lyckats bryta KTM–dominansen den här gången heller.

– Det har varit ett fantastiskt Dakar. Väldigt tufft. Vi kämpade in i det sista, vi hade en bra strategi och var alltid med där uppe, hade till och med ledningen vid ett tillfälle. Det som hände på den tionde etappen är bittert, men vi måste alltid se framåt. Vi slutade tvåa och vi vann den sista etappen, vilket vi visste att vi kunde, sa Benavides efter att alltså ha avslutat med en etappseger.

Johnny Aubert, Frankrike och Gas Gas, Oriol Mena, Spanien och Hero Motorsport, Pablo Quintanilla, Chile och Husqvarna, Daniel Oliveras, Spanien och Himoinsa/KTM, och José Ignacio Cornejo, Chile och Honda, rundade av topp–10 i 2018 års Dakar.

Bästa kvinna blev Red Bull KTM’s Laia Sanz som körde in på en total tolfteplats.

– Jag är så glad över att vara i mål och väldigt nöjd med min placering också. Det har varit ett väldigt tufft rally, sa Sanz som avslutade med att köra in som elva den sista etappen.

 

Leia Sanz blev totaltolva i rallyt. Foto: KTM