Honda–förarna fortsätter övertyga i Sydamerika. Paulo Goncalves vann den den fjärde etappen och övertog ledningen i sammandraget, hammaföraren Kevin Benavides tog hand om tredjeplatsen och är tvåa totalt, och Joan Barreda slutade fyra och fullbordar därmed Honda–trippeln inför dagens tuffa sträcka som just dragit igång.

Ja, förarna i årets Dakar–rally är nu ute på en av sina allra tuffaste sträckor. När den fjärde etappen avslutades igår åkte nämligen cyklarna direkt in i Park Fermé, och när man plockade ut hojarna idag var det alltså i exakt samma skick som när man gick i mål under onsdagen. Andra delen av den omtalade maratonetappen väntar.

 


Höjdpunkter från Etapp 4. Stage 4 Summary – Car/Bike – (Jujuy / Jujuy) by Dakar

 

Det är också under dagen som man tar sig över gränsen från Argentina till Bolivia – där det, enligt Dakar–organisationen själva, väntar en ”abrupt stigning i höjdmeter under specialsträckan, där man kommer upp till en högsta punkt som mäter 4600 meter över havet – lika med den högsta punkt någonsin i rallyts historia”.

Gårdagen tillhörde Honda. Paulo Goncalves vann och övertog ledningen från Stefan Svitko, som i sin tur fått ta över ledningen från Joan Barreda efter målgång på Etapp 3 när spanjoren fick en minuts tidstillägg för att ha kört för fort vid en hastighetskontroll.

– Etappen gick bra. Det var en lång specialsträcka, med hög medelhastighet och inte så mycket navigering. Jag kommer inte behöva arbeta något på hojen under morgondagen, utan är redo för andra delen av maratonsträckan, sa Goncalves i ett nyhetsbrev från Honda och fortsatte:
– Vi har ett utmärkt teamwork, och att komma i mål utan några problem på en sån här sträcka är perfekt.

 

Paulo Goncalves kan inte vara annat än nöjd med teamet såhär långt. Foto: HRC
Paulo Goncalves kan inte vara annat än nöjd med teamet såhär långt. Foto: HRC

 

Goncalves teamkompis Barreda placerade sig som fyra och är trea i sammandraget. Bästa icke–fabriksförare är typiskt nog också en Honda–förare. Argentinaren Kevin Benavides, som kör för Honda South America Rally Team, slutade trea och ligger tvåa totalt. Stefan Svitko tappade när han han slutade tolva, sex minuter bakom Goncalves, och återfinns nu på fjärde plats. Husqvarnas Ruben Faria är totalfemma efter att ha varit tvåa på sträckan.

För Farias teamkompis Pierre–Alexandre Renet blev det en betydligt tråkigare dag. Bara ett par mil från mål kraschade Pela svårt, tvingades bryta rallyt och fick föras till sjukhus. En trist debut för den tvåfaldige endurovärldsmästaren, som blev kvar på sjukhus men inte uppges vara allvarligt skadad.

 

Laia Sanz agerade sportsmannamässigt när hon stannade för att hjälpa Pela Renet efter kraschen. Foto: KTM Images
Laia Sanz agerade sportsmannamässigt när hon stannade för att hjälpa Pela Renet efter kraschen. Foto: KTM Images

 

Laia Sanz svarade samtidigt för en heroisk insats när hon var den som anlände först till den skadade Pela – hon parkerade sin cykel, ringde på räddningspersonalen och väntade in dem innan hon fortsatte mot mål.

– Idag blev jag riktigt rädd när jag hittade Pela Renet vid sidan om banan, utan medvetande. Jag trodde först det värsta, sa Sanz.

Sanz tappade över halvtimmen, en tid som sedan korrigerades av tävlingsledningen och såg Sanz i resultatlistan på en fin 15:e plats, vilket också gör att hon är med topp–20 i sammandraget. Också teamkompisen Antoine Meo svarade för en fin sträcka, fransmannen blev sexa och klättrade till en nionde totalt. Ytterligare två KTM–förare finns med topp–10 – Mathias Walkner som sexa och Toby Price som sjua.

 

Antoine Meo imponerar stort såhär långt, i sin Dakar–debut. Foto: KTM Images
Antoine Meo imponerar stort såhär långt, i sin Dakar–debut. Foto: KTM Images