Han fortsätter imponera, den högt flygande australiensaren. Efter de dåliga väderförhållanden som tvingade se Etapp 1 ställas in kom Dakar 2016 igång på riktigt i går. Och det var KTM’s Toby Price som imponerade mest, vann etappen och tog sig upp i totalledning.

Etapp 2, den första riktiga sträckan i årets Dakar–rally efter prologen och den inställda dagen i söndags, kortades visserligen ner innan start men bestod trots det av 354 kilometer specialsträcka. Totalt var sträckan runt 80 mil och tog förarna från Villa Carlos Paz till Termas de Rio i de nordvästra delarna av Argentina, mestadels genom kuperad terräng i relativt hög hastighet.

– Det blev en lång dag på cykeln, men det går inte säga något annat än att det började bra för oss, sa KTM’s Toby Price som vann sträckan med 20 sekunder före Husqvarnas Ruben Faria.
– Navigationen idag var ganska enkel, vi hade några lastbilar som vi kunde följa och sträckan var väl markerad, fortsatte Price i ett nyhetsbrev från KTM.

 

Joan Barreda var först ut på sträckan, hade det tufft men tappade inte för mycket. Foto: HRC
Joan Barreda var först ut på sträckan, hade det tufft men tappade inte för mycket. Foto: HRC

 

I sammandraget tog sig australiensaren därmed också förbi Faria, som delade prologsegern med Joan Barreda, men leder med blott två sekunder inför fortsättningen. Slovakiske Stefan Svitko körde in som trea och har samma placering i sammandraget. Sherco-föraren Alain Duclos och KTM’s rallyvärldsmästare Mathias Walkner följde som fyra respektive femma.

Team HRC–duon Paulo Goncalves och Joan Barreda följde sedan som sexa och sjua, en klart godkänd start för de segerjagande Honda–förarna.

– Vi är glada att första riktiga etappen är över. Det fanns mycket att förlora men inte så mycket att vinna. Som tur var tog vi oss igenom riktigt bra allihop, även om Joan hade det tufft. Han var först ut på sträckan och var den som skulle hitta bästa vägen genom leran. Det förlorade han en del tid på, sa Wolfgang Fischer, team manager för HRC, i ett pressmeddelande.

 

Husqvarnas Ruben Faria har imponerat inledningsvis. Foto: Husqvarna
Husqvarnas Ruben Faria har imponerat inledningsvis. Foto: Husqvarna

 

Övriga intressanta förare att notera är Laia Sanz på en 15:e plats (21 totalt), Ivan Cervantes 16:e (15 totalt), Antoine Meo 17:e (19 totalt), Jordi Viladoms 26:a (26 totalt), Pela Renet 41:a (45 totalt).

 

Laia Sanz är utan tvekan bästa dam i tävlingen och ligger med där framme. Foto: HRC
Laia Sanz är utan tvekan bästa dam i tävlingen och ligger med där framme. Foto: HRC