Antoine Meo fortsätter imponera i sin Dakar–debut. Årets andra seger kom på Etapp 11 och fransmannen är nu trea i sammandraget. Ett sammandrag som för övrigt ser tre KTM–förare i topp. Toby Price leder, närmast före Stefan Svitko. Paulo Goncalves, den sista HRC–förare med rimliga möjligheter att nå pallen, tvingades utgå under gårdagen.

Nej, det blir ingen Dakar–titel för Team HRC det här året heller. Paulo Goncalves, som ledde rallyt länge, gjorde först en grov navigeringsmiss och när han sedan skulle försöka hämta in tid kraschade han hårt och tvingades avbryta.

– Jag kommer inte ihåg vad som hände. Men tydligen kom jag på motorcykeln till en publikplats där det också fanns ambulans, sa ”Speedy Goncalves” i ett pressmeddelande från HRC.
– Det var värsta tänkbara slutet på en Dakar–tävling. Teamet var verkligen värda något bättre. Det är en tuff tävling och de sista dagarna har verkligen inte gått som vi tänkt oss. Men vi måste fortsätta jobba och jag tror att vi snart kommer vara tillbaka i matchen igen.

 

Paulo Goncalves tvingades bryta rallyt igår efter krasch. Foto: HRC
Paulo Goncalves tvingades bryta rallyt igår efter krasch. Foto: HRC

 

Endast två HRC–förare är kvar i leken nu. Italienaren Paolo Ceci är helt utan chans till framskjutna placeringar, nästan nio timar efter på en 33:e plats. Debutanten, amerikanen Ricky Brabec, ligger med topp–10 och gör ett klart godkänt rally. Bästa Honda–förare är Kevin Benavides, Honda South America Rally Team, på en femteplats. Benavides har fortfarande chans att slå sig in på pallen, dryga 13 minuter bakom Antoine Meo som är trea i sammandraget.

Men Meo ser fruktansvärt stark ut för tillfället och tog sin andra etappseger under gårdagen, när han vann 18 sekunder före Toby Price.

– Jag kom ganska tidigt ikappp Goncalves och körde ganska bra efter det. Vid ett tillfälle trodde jag att jag gjort en navigeringsmiss och vände tillbaka, men det visade sig att jag var på rätt väg. Pablo Quintanilla hann ifatt mig då, jag fick åka i dammet efter honom och kraschade hårt, sa Meo i KTM’s Dakar–rapport och fortsatte:
– Efter tankningen gick det betydligt bättre och jag fick ordning på navigeringen. Jag lyckades distansera Pablo och åkte själv resten av sträckan, det passade mig.

Den femfaldige endurovärldsmästaren har nu en bra chans på pallen i sin Dakar–debut.

– Det är svårt att säga om jag kommer fixa det. Imorgon (Läs: I dag) ser ut att komma bli en ny galen etapp och jag är först ut. Men jag ska göra mitt bästa.

Toby Price har en ledning på 35 minuter ner till tvåan Stefan Svitko, som vann onsdagens etapp.

– Vi har dragit ifrån ytterligare lite, så förhoppningsvis kan jag köra lite mer försiktigt de avslutande dagarna. Men det är fortfarande mycket kvar, det kommer bli långt och tufft, sa Price.

Idag väntar rallyts näst sista, och allra längsta, etapp för förarna, över 900 kilometer där hälften av sträckan är specialprov. 85 förare är fortfarande kvar i tävlingen.

 

Totalledagren Toby Price passerar bästa Honda–föraren i sammandraget, Kevin Benavides, under gårdagens etapp. Foto: Red Bull Content Pool
Totalledagren Toby Price passerar bästa Honda–föraren i sammandraget, Kevin Benavides, under gårdagens etapp. Foto: Red Bull Content Pool