Ja, ikväll kör det igång. Årets första supertest i årets första EnduroGP avgörs på fotbollsstadion i tyska Dahlen, mitt emellan Leipzig och Dresden i de östra delarna av landet. Klassisk enduromark, där tävlingen Rund Um Dahlen har körts i 60 år.

Seriens promotor, ABC Communications, kallar VM–premiären för ”Starten på en ny era” och visst finns det en del positiva tongångar när den första av sju tävlingar nu körs. De sent anmälda italienarna Rudy Moroni och Giacomo Redondi, 2016 års juniorvärldsmästare, viskar om att KTM Group har släppt lite på sina restriktioner gällande KTM– och Husqvarna–förare och deras VM–medverkan.

Österrikarna deltar inte heller i år med fabriksteam i serien, utan koncentrerar sig på Wess–seriens andra år, men tvärtemot vad som var sagt från början så verkar man nu i alla fall inte stoppa nationellt sponsrade förare från att delta i VM.


Albin Elowson kör och gör seniordebut i VM.

Positivt är också det stora antal anmälda förare till tävlingen. Hela 164 stycken ser ut att komma till start ikväll. 35 stycken i EnduroGP, som precis som i fjol delas in i E1, E2 och E3, är förvisso inte jätteimponerande, men 37 i juniorklassen skapar tuff konkurrens. 10 färre, 27 stycken, startar på sina 125:or i Youth.

Resten, alltså hela 65 stycken, gör upp i VM’s helt nya klasser, kallade Enduro Open World Cup. Här finns tre klasser, en för 2-takt, en för 4-takt och en för förare fyllda 37 år, som kör ett varv kortare än de ”riktiga” VM–klasserna och där arrangören dessutom har möjlighet att lägga något enklare bansträckningar.

Åtta stycken svenska förare kommer till start i Tyskland – Marcus Adielsson, i Youth, och Patrick Andersson, i Open Cups Senior–klass, kör för det svenska VM-teamet Yamaha Johansson MPE och ämnar köra hela VM–serien. Albin Elowson, E2, Oskar Ljungström, Junior, Marcus Göthenberg, Junior, John Salomonsson, Junior, och Max Ahlin, Youth, hoppar in i premiären på väg ner till EM–premiären i Portugal som körs om två veckor. Och Jimmy Wicksell, Junior, testar på enduro–VM vid sidan av sin fortsatta satsning på crossen och lär köra någon tävling till i år i alla fall.

Mer inför tävlingen läser ni i nummer 3 av Race Magazine, som ska landa i postlådan hos er som är prenumeranter under dagen. Följ tävlingen live via endurogp.org