Anmälan till premiären i Ungdoms–SM har öppnat sedan tidigare och idag stod det också klart att det blir dubbla tävlingar i Falköping, sista helgen i maj. Idag öppnade nämligen anmälan till det nya varvloppet, Falköping Big Bang – som också är första deltävlingen i nya Swedish Cross Country Series. 

Efter dubbla inställda SM–tävlingar under våren fick SM–samordnare Marcus Frändén ett positivt besked när Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet i slutet av april kom fram till att återigen tillåta tävlingsidrott för barn och ungdomar. Några dagar efter det kunde därför anmälan till årets första svenska mästerskap i enduro, USM–premiären i Falköping, öppna.

Tävlingen som var tänkt att köras söndagen den 30 maj är dock flyttad bak ett dygn och kommer att avgöras på lördagen. På söndagen kommer Falköpings MK nämligen köra ett helt nytt varvlopp, kallat Falköping Big Bang. Varvloppet är också den första i nya Swedish Cross Country Series, SCCS, som kör igång i år under ledning av Ola Thorell.

Falköping Big Bang erbjuder nio olika klasser – Elit, Junior, Senior, Dam, Motion Dam, samt Motion 15–29, 30–39, 40–49, 50–59 och 60+. De fyra förstnämnda klasserna är de som generar poäng i SCCS och kommer köras över 150 minuter, med en gemensam start. Seedning kommer att ske baserat på resultat i Swedish Enduro Cup, EM/VM och tidigare långlopp/klassikertävlingar.

Motionsklasserna har en körtid på 120 minuter och kommer delas upp i två andra heat. Motionsstarter sker vid 9.00 och 11.30, medan Elit/Junior/Senior/Dam släpps iväg vid klockan 14.00.