En av paddockens allra trevligaste, gladaste och roligaste förare lägger hjälmen på hyllan. Estländaren Aigar Leok bytte motocross mot enduro 2011 och har sedan dess förgyllt sporten. 30–åringen tog totalt två VM–medaljer.

Efter en lång karriär i Motocross–VM, med en tiondeplats som bäst i MX2 2004 och en tolfte i MX1 2008, bytte Aigar Leok disciplin när han 2011 började köra Enduro–VM för TM.

Debutsäsongen slutade med en tiondeplats i E2, men betydligt bättre gick det redan året därpå när Leok satte sig på en tvåtaktare och bytte till E3. En bronsmedalj bakom Christophe Nambotin och Joakim Ljunggren 2012, som blev till ett silver 2013. 2014 kunde han inte hänga med Matthew Phillips, Ivan Cervates och Matti Seistola, samtliga nya i klassen, och fick nöja sig med en femteplats.

I år var han med och nosade på pallen efter framförallt en bra tävling i Grekland, men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats.

– Jag har beslutat mig för att avsluta karriären. Jag har haft femton härliga år som professionell motocross– och enduroförare, men nu kommer jag stänga den här boken och koncentrera mig på familjen och mitt nya liv. Jag kommer såklart fortsätta att köra, men det blir bara för skojs skull, sa Leok, som fick kliva överst på pallen i Enduro–VM två gånger – Finland 2012 och Argentina 2013, i ett pressmeddelande.
– Jag vill rikta ett stort tack till TM Racing, vi hade sju fantastiska år tillsammans. Vi får se vad framtiden har att erbjuda! Också ett stort tack till min familj, mitt team, sponsorer, vänner och alla fans. Ni är fantastiska.

 

Lugn, trygg och aldrig långt till ett skratt. Aigar Leok kommer bli saknad i VM–paddocken. Foto: Kalle Lundstedt
Lugn, trygg och aldrig långt till ett skratt. Men alltid fullt fokus på racingen. Aigar Leok kommer bli saknad i VM–paddocken. Foto: Kalle Lundstedt