Allt inför VM–avslutningen i Frankrike, del 1

Albin Elowson kör för ett svenskt VM–guld i Youth Cup. Lars Löfgren och Oliver Nelson för totalplaceringar topp–tio i Junior, där en trio gör upp om medaljerna. Laia Sanz kör för sitt tredje raka guld i Dam. Och i E3 kommer vi få se den allra hårdaste fighten när teamkompisarna Matthew Phillips och Ivan Cervantes gör upp om guldet. Det är dags att avsluta VM–säsongen 2014. 

I Brioude, sydväst om franska storstaden Lyon, kommer VM–säsongen att avslutas i helgen. Inte alls särskilt långt från St.Flour faktiskt, där finalrundan kördes förra året. Moto Club de Brioude körde VM senast 1999 men har sedan dess kört en mängd franska mästerskap och ett antal EM–tävlingar, men är kanske annars mest kända för att man 1980 arrangerade den sista upplagan av ISDT innan tävlingen bytte namn till ISDE.

På en svår och teknisk krävande 55 kilometersbana ska de medaljer som ännu inte är klara nu fördelas. Och vi tar det väl klass för klass. Idag seniorklasserna, imorgon Youth Cup, Junior och Dam.

E1:

Christophe Nambotin har redan säkrat sitt tredje raka VM–guld men det första i den aktuella klassen. Nambo har precis som de senaste två åren varit relativt överlägsen men nu kommer blickarna i stället att riktas till de där bakom fransmannen.

Cristobal Guerrero jagar silver i E1.

Cristobal Guerrero jagar silver i E1. Foto: Future7Media/KTM Images

 

Den lille finländaren Eero Remes, TM, är den enda som slagit Nambotin i år och nu gör han upp mot KTM’s Cristobal Guerrero i kampen om silvermedaljen. Endast en poäng skiljer förarna åt inför avslutning. Där bakom gör den franska Sherco-duon Anthony Boissiere och Jeremy Tarroux upp om plats fyra och fem.

E2:

Till skillnad från sina huvudkonkurrenter har Pierre Alexandre Renet lyckats hålla sig skadefri hela säsongen. Därför kunde han också säkra guldet redan i den näst sista omgången. Men Renet har också gjort det riktigt bra, varit på pallen i samtliga race och till skillnad från förra året vunnit betydligt fler.

Efter en strulig Italien-tävling för Johnny Aubert kunde den regerande världsmästaren Alex Salvini koppla greppet om silvermedaljen och har nu sex poäng att gå på Aubert i sista rundan. En liten tröst i alla fall för Salvini som kämpat mot två större skadesmällar i år. Där bakom lär Lorenzo Santolino ta fjärdeplatsen och Oriol Mena den femte.

Pela Renet har redan säkrat VM–guldet och kan åka avslappnat på hemmaplan.

Pela Renet har redan säkrat VM–guldet och kan åka avslappnat på hemmaplan. Foto: Future7Media/Husqvarna Images

E3:

Ivan Cervantes inledde med fem raka segrar. Matthew Phillips tog sedan över med fyra raka. När Cervantes sedan tvingades kliva av andra dagen i Enköping med fotskada och Phillips tog sin femte årsseger den första dagen i Italien såg guldet klart ut. Men då var det australierns tur att kliva av med fotskada.

Cervantes hade chans att minska hela gapet men fick det svårt i det italienska regnet och när det hela nu ska avgöras har Phillips fortfarande elva poäng att gå på. Men det är å andra sidan bara några dagar sedan han för första gången efter skadan satte sig på en motorcykel och även om han kommer genomföra tävlingen så kommer han få det riktigt, riktigt tufft.

Vinner Cervantes båda dagarna så måste Phillips fortfarande tappa ytterligare fem poäng för att spanjoren ska ta sitt femte VM–guld. Men två platser på pallen räcker alltså för den 20–åringe australiern som i så fall blir den första juniorvärldsmästaren att köra hem ett seniorguld.

Bakom guldstriden väntar en annan om bronsmedaljen. Mathias Bellino är trea för tillfället men kommer inte till start i Frankrike på grund av skada. Bakom honom återfinns tre förare inom sex poäng som alla helt säkert kommer göra allt för att knipa den där medaljen. Portugisen Luis Correia är närmast och har Matti Seistola och Jeremy Joly jagande efter sig. Fördel Joly av hemmaplan kanske?

För svenskt vidkommande så kommer Joakim Ljunggren att fortsätta på den FE501:a som han senast körde hem sin 32:a raka SM–tävling på. Förhoppningsvis kan Ljunggren med den i alla fall komma tillbaka den form vi såg honom i på hemmaplan i Enköping, där han var femma och sjua. I vilket fall har det varit den klart tyngsta VM–säsongen hittills i karriären för svensken, som drogs med skadebekymmer de två första tävlingarna, missade de två nästkommande helt och inför avslutningen återfinns på 13:e plats i totalen.

Jocke Ljunggren har haft en tung VM–säsong men vill säkert avsluta den betydligt bättre i Frankrike.

Jocke Ljunggren har haft en tung VM–säsong men vill säkert avsluta den betydligt bättre i Frankrike. Foto: Future7Media/Husqvarna Images

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]