Efter en stenhård rysare mot Indianerna tog sig Ikaros Smederna till semifinal. Dit tog sig även Elit Vetlanda efter en betydligt behagligare resa i mötet med Västervik. I semifinal ställs Smederna mot Piraterna och Elit Vetlanda mot Dackarna. 

Mötet på Sannahed i Kumla blev en propagandamatch för speedway när den är som bäst. Matchen innehöll racing som om det gällde en final. Till slut var det Smederna som gick segrande ur striden med totalt två poäng (91-89) även om det var Indianerna som vann returmatchen med 46-44 så kunde Smederna hålla undan.
Matchhjälte som så många gånger tidigare den här säsongen var Grigory Laguta. Hårdingen från öst tog tvåpoängaren som krävdes i heat 15 och orsakade glädjefnatt i smedlägret.
– Han är magisk Laguta. Det är min viktigaste förare. Och det finns bara en som jag med säkerhet vill stoppa in i ett sådant läge, och det är han, sa en obeskrivligt glad Jimmy Jansson, lagledare i Smederna.
Matchen växlade fram och tillbaka. I början var det helt jämnt och Smederna gick till ledning med 19-17, innan hemmalaget kom tillbaka och gjorde ett ryck anförda av en het Antonio Lindbäck. I paus ledde Indianerna med 32-28 och hade kvitterat Smedernas fyrapoängledning. Efter paus kom Smederna ikapp och var ruggigt nära att avgöra hela mötet i heat 14, men Niels-Kristian Iversen räddade Indianerna kvar i matchen när han passerade Grigory Laguta. Men Laguta skulle ta revansch kort senare. I kamp med nämnde Iversen och Lindbäck tog han tvåpoängaren som krävdes för att Smederna skulle gå vidare.
Det fanns många hjältar i Smedlägret. Men den störste var nog Linus Eklöf, som gjorde något av sitt livs match och körde hem sju poäng. Nämnas bör också Magnus Zetterström, som mer eller mindre givit upp matchen på grund av skada, men han trotsade smärtan i ryggen och tog två poäng i matchen.
Nu väntar Piraterna för Smederna. Det seriesegrande Motalalaget har valt att börja i Eskilstuna kommande tisdag. I den andra semifinalen möts Dackarna och Elit Vetlanda. Vetlanda körde över Västervik med 55-35 och totalt 106-74 efter en mycket behaglig resa för de regerande mästarna.
Semifinalerna avgörs tisdag och onsdag nästa vecka och känns på förhand väldigt öppna.