Efter två inställda MXGP–tävlingar i Uddevalla kommer det att köras VM på svensk mark nästa sommar. Under Motocross of Nations förlängde VM–organisationen i BMK kontraktet till och med 2023. 

Ja, coronapandemin har stoppat en svensk VM-deltävling i motocross under två år nu. I somras var BMK Uddevalla nära att ändå få till en tävling, trots begränsade möjligheter att ta in publik, men tiden rann iväg och man fick till slut ställa in på nytt. Därmed var klubbens senaste arrangörskontrakt med VM-promotorn Infront Moto Racing egentligen över.

Men under Motocross of Nations I italienska Mantova fanns Micke Andersson och hans grupp på plats för att diskutera en förlängning med familjen Luongo, som fortfarande driver promotorskapet även om man sålt sitt tidigare företag Youthstream till jätten Infront. Och efter några timmars förhandlingar var man överens. Det kommer att köras VM–cross på Glimmingen såväl 2022 som 2023.

– Vi har skrivit om det tidigare kontraktet kan man säga, och flyttat fram de två åren vi missat till 2022 och –23, berättade BMK Uddevallas VM–general Micke Andersson.

Känns de måna om att ha er kvar?
– Ja, det känns som att alla i organisationen vill komma tillbaka till Uddevalla, från de som är med och sätter upp skyltar till de högsta cheferna. Sen är det väl många ställen man vill tillbaka till nu. Och att kunna få ihop en lite mer normal säsong efter de här två som varit.

Hur ser det ut med stöd från Uddevalla kommun inför de kommande åren?
– Vi har haft lite backning de senaste gångerna vi kört och kommer ha nästa år också, även om vi kanske tycker att de kunde hjälpa till lite mer. Vi får vara glada för varje krona vi får, men man är ju aldrig nöjd… Det är ett stort arrangemang och det finns betydligt mindre grejer som får ungefär samma peng. Det är som det är. Jag kan tycka att Uddevalla egentligen är en för liten kommun för ett såhär stort arrangemang. De förstår nog inte riktigt vidden av det.

Ni körde varannat år mellan 2015 och 2019, nu har det varit två års uppehåll – är det risk att man tappat en del organisatoriskt under den tiden?
– Nej, det tror vi inte. De föreningar som är med och hjälper oss, utöver våra egna medlemmar, känns taggade redan nu. Och föreningarna behöver ju pengarna. Samtliga i vår grupp som jobbar mest med arrangemanget är kvar också, vi är homogena och det känns jättebra.

Det känns som att det kan bli ännu mer drag nästa år, när det gått tre år sedan den senaste VM–tävlingen på svensk mark. Är det din uppfattning också?
– Ja, jag tror att det finns ett jäkla tryck. Och framförallt nu när vi har lite förare på gång. Dessutom finns det många danskar och framförallt norrmän som är på gång, det är ju guld värt för oss som ligger nära Norge. Tanken är att vi utöver VM–klasserna också ska köra EMX125 och EMX250, avslutade Andersson.