I fjärde rundan kom den, Eli Tomacs första seger för Monster Energy Star Racing Yamaha. Och därmed drygade han ut sin totalledning i det amerikanska supercrossmästerskapet. Tomac toppar tabellen före Chase Sexton och Jason Anderson, som också var på pallen i lördags. 

SX–cirkusen var tillbaka på Angel Stadium i Anaheim, när årets fjärde tävling i Monster Energy AMA Supercross Championship kördes i lördags. Och Eli Tomac var tillbaka högst upp på pallen, för första gången tillsammans med Yamaha.

– Det känns fantastiskt att kunna ta den här segern, såväl för min egen del som för alla som står bakom den. Teamet har lagt ner ett hårt arbete och det är häftigt att se hur vi utvecklats för varje helg. Steg för steg, med små justeringar, har vi tagit oss till dit vi är ikväll, sa Tomac och kommenterade årets andra Anaheim-bana:
– Jag tyckte den var riktigt häftig, med väldigt tekniska sektioner.

Tomac var femma i starten, efter att ha vunnit sitt heat, och hade framför sig Ken Roczen, Malcolm Stewart, Shane McElrath och Jason Anderson. Roczen ledde över de första fyra varven, men när Anderson tagit sig upp som tvåa dröjde det inte länge innan tysken var besegrad. I sandsektionen körde Anderson nämligen ner Honda–föraren, inte överdrivet fult men kanske heller inte den smartaste omkörningen. Roczen fick glasögonen fulla med sant, tvingades börja om som 20:e och blev till slut inte bättre än 13.

Anderson ledde drygt ett par varv men kunde sedan inte hålla Tomac bakom sig, efter ett misstag. Yamaha-föraren fick direkt en lucka och kunde sedan hyfsat kontrollerat vinna tävlingen. Anderson blev tvåa, med San Diego–segraren Chase Sexton som trea.

– Ärligt talat så kändes det inte som en särskilt bra dag. Jag vet inte vad det var, jag fick det bara inte att stämma. Var inte på hugget. Kunde inte utmana Eli, utan fick koncentrera mig på att försvara andraplatsen, sa Anderson och kommenterade Roczen-incidenten:
– Jag tog innern i sanden och gick för det. Det slutade inte så bra… Jag vill inte vara den typen av förare, men ikväll var jag det. Får nog hålla mig ifrån Instagram, för det lär skrivas endel.

Anderson är trea i tabellen, åtta poäng bakom Tomac och två bakom Sexton. Honda-föraren tog andra raka pallplatsen och han ser mer och mer ser ut som en titelutmanare.

– Det är vad jag hade förväntat av mig själv. Jag lärde mig mycket under förra året, som jag kunde ta med mig in i den här säsongen och försöka att inte göra samma misstag. Jag vill bara vara med här uppe varje helg och fightas med de här killarna. De vet hur man vinner, jag försöker lära mig av dem, sa Sexton. 

Cooper Webb är fyra i sammandraget, tolv poäng bakom Tomac, men hade en tuff andra kväll i Anaheim. KTM–föraren ser inte ut att trivas med den nya hojen och kunde bara mäkta med en åttondeplats. Justin Barcia var placeringen framför och rundar av topp fem i totalen. Därefter följer Malcolm Stewart, som varit femma tre helger i rad nu, Dylan Ferrandis, närmast utanför pallen i Anaheim, Marvin Musquin, Ken Roczen och Aaron Plessinger, som kraschade tidigt i finalen och tvingades bryta.