Till helgen är det dags – 2022 års premiär i MXGP, där vi förutom VM–klasserna också kommer få se EMX125 och EMXOpen. Sex stycken svenskar kommer till start, varav fyra kör VM och två EM. 

Startlistorna till VM–premiären på Matterley Basin i helgen är nu släppta. Noterbart i 450–klassen är att Romain Febvre finns med, fransmannen bröt två ben vid supercrossen i Paris i höstas och ryktena har sagt att han inte skulle kunna starta i England. Återstår dock att se om Kawasaki-föraren faktiskt också kommer kunna köra.

Jeffrey Herlings saknas på startlistan efter sin fotfraktur och Red Bull KTM saknar därmed förare i stora klassen, där tyvärr bara 30 förare finns med. Det har snackats om att Toni Cairoli skulle göra en rekordsnabb comeback, och italienaren själv har hintat om saken, men som det ser ut nu blir det ingen start för den niofaldige världsmästaren.

Start blir det däremot för Alvin Östlund, som fått slita med en hjärnskakning sedan Motocross of Nations men kunde göra comeback på Sardinien förra helgen.

– Det är med glädje vi tagit beslutet att vara med redan på första VM–deltävlingen till helgen i England och det känns som en vinst för mig efter en svårare tid, när man har inte riktigt vetat när man kan tävla igen. Kommer dit utan förväntningar så tar vi det därifrån sen, skrev Östlund på sina sociala medier.

Noterbart i 450 är också att det svenska teamet JWR Honda bara kommer till start med nyförvärvet Davy Pootjes. Såväl Vsevolod Brylyakov som Miro Sihvonen saknas i startlistan.

I 250–klassen får vi se tre svenskar till start – Isak Gifting, Tim Edberg och Filip Olsson. Dessutom halvsvenske spanjoren Samuel Nilsson. Med finns också två norrmän, Kevin Horgmo och Håkon Fredriksen, samt två danskar, Mikkel Haarup och Bastian Boegh Damm, samt finländaren Emil Weckman bland annat. 

EMX125 har 51 förare som kommer kriga om 40 platser till finalerna, dock bara en svensk – August Frisk, som imponerade stort på Hawkstone Park under helgen. En svensk också till start i EMXOpen, där JWR Hondas Jeff Oxelmark tar chansen. Noterbart här är att hela 69 förare finns anmälda, vilket måste vara rekord i den relativt nya klassen.