Strax innan jul kunde Motocrossektionen gå ut med datum för i princip samtliga statustävlingar som kommer köras under 2022. När det gäller MXSM finns åtta tävlingar planerade. Men räkna med att förändringar kan komma att ske, i det fall att kalendern för MXGP förändras. 

Ja, som det ser ut nu blir det åtta deltävlingar som kommer att köras i motocross–SM under 2022. Och upplägget från i våras, med dubbla SM–tävlingar under samma helg, återkommer till nästa säsong.

Premiären körs hos Landskrona MK på Saxtorp och blir just en tvådagarstävling, den 16–17 april. I maj avgörs sedan två tävlingar, först hos BMK Uddevalla den 8 och sedan hos Helsingborgs MCK den 22. I juni körs deltävling nummer fem hos Tibro MK, innan ett sommaruppehåll på dryga två månader följer.

Hos Finspångs MS avgörs deltävling sex och sju den 27–28 augusti och finalen körs sedan, precis som i år, hos Vimmerby MS. Datumet är satt till den 10 september. Totalt åtta deltävlingar alltså, koncentrerade till södra Sverige.

När det gäller klassen MX–Women så kommer den att finnas med vid deltävlingarna i Uddevalla, Helsingborg, Tibro och Vimmerby. Utöver det kör damerna också hos Huskvarna MK den 24 april och hos Göta MS den 15 augusti. I Huskvarna och Enköping avgörs också JSM Open, som dessutom kör deltävlingar hos Upplands–Väsby MK den 29 maj och Älvbygdens MK den 4 september. JSM Open är en ny klass från och med i år, öppen för förare med Junior-, Senior- eller Elitlicens, med MX1-, eller MX2-maskin, till och med 23 år fyllda.

Den tidigare klassen USM MX2 J19, övergår till JSM-status 2022. Tidigare Junior-SM MX2 ersätts av Junior-SM MX2 J19, en klass som är öppen för förare med Juniorlicens 15-19 år (elitförare MX2, hänvisas till Junior-SM Open). JSM MX2 J19 körs hos SMK Eksjö den 23 april, BMK Uddevalla den 7 maj, Göta MS den 14 augusti och Älvbygdens MK den 3 september.

När det gäller Sverige Cup så kommer Open-klassen att köra tre tävlingar nästa säsong, hos Arlanda MC den 18 april, Piteå MS den 2 juli och så finns en vakant plats fortfarande att tillsätta. Det kommer också att köras en Sverige Cup Women, i Arlanda den 18 april, hos Upplands-Väsby MK den 29 maj och hos Älvbygdens MK den 4 september. Vad gäller information om klassindelning, ålder och licenskrav meddelar sektionen att det kommer inom kort.

USM–klassen 125 U17 kör tillsammans med stora SM i Landskrona den 16–17 april, och sedan dagen innan stora SM i Uddevalla och Helsingborg, det vill säga den 7 och den 21 maj. Man kör också finaltävlingen hos Vimmerby MS den 10 september. Utöver det finns också en helg den 2–3 juli planerad, dock är arrangören fortfarande vakant.

Ungdoms–SM 85cc samt Svemo Cup 85cc Rookie, och 85cc MX–Girls, GH+U, kör sex deltävlingar – SMK Eksjö den 23 april, Upplands-Väsby den 28 maj, dubbeltävling hos Piteå MS den 2–3 juli, Göta MS den 14 augusti och Älvbygdens MK den 3 september. Race Magazine Cup, 125cc U, kör i Eksjö den 24 april, Upplands–Väsby den 29 maj, samma datum som övriga i Piteå, Enköping den 15 augusti, Finspång den 27 augusti och final i Älvbygden den 4 september.

Avslutningsvis meddelar man också att Lag–SM kommer köras hos Vissefjärda CK den 24 alternativt 25 september. Och SM Sprintcross hos Göta MS den 9 juli. Vad gäller RM Veteran så kommer datum för serien att meddelas inom kort.