Eunice tar södra England med storm. Eunice? Ja, stormen. Eller stundtals var vindarna faktiskt en bra bit över orkanstyrka. På Isle of Wight, bara drygt sex mil söder om Matterley Basin, uppmättes de starkaste vindarna i England någonsin – nästan 55 meter per sekund. Och det blev såklart omöjligt att i dag och i morgon genomföra en VM–tävling i motocross. 

Många såg med skeptiska ögon på MXGP–kalendern när den släpptes i slutet av förra året. Premiär i England, på Matterley Basin, i februari? Som dömt för att misslyckas, tyckte somliga. 

Och det blev ett stort antiklimax, även om anledningen till det var svår att förutspå. Stormen Eunice drog in över Engelska kanalen och skapade kaos, framförallt i södra England där alltså VM–premiären skulle köras. Över 20 miljoner människor uppmanades hålla sig hemma och nästan en halv miljon blev av med strömmen. Träd föll, tak slets av på byggnader och folk omkom – fyra stycken i Storbritannien och Irland, och ytterligare fem personer i Nederländerna och Belgien, av fallande träd. 

Vindarna höll stundtals orkanstyrka och på Isle of Wight, bara några mil söder om Matterley Basin, uppmättes de hårdaste vindarna någonsin i England. Vi såg ett flertal videoklipp från VM–banan under fredagen och förstod tidigt att det nog skulle mycket till ifall det skulle bli tävling.

Infront Moto Racing gjorde först om schemat, skippade lördagens kvalheat för VM–klasserna och flyttade två EM–heat till söndagen. Lite senare gick man ut med att ett besked om premiärens vara eller icke-vara skulle komma 07.00 på lördagsmorgonen. Och att om man inte kunde köra så skulle tävlingen istället köras om en vecka, 26–27 februari.

Så blev det naturligtvis också.

– Infront Moto Racing, FIM och den lokala arrangören är ledsna över att tvingas meddela att tävlingen måste skjutas upp, detta på grund av de väderförhållanden som råder som ett resultat av stormen Eunice. Vi gjorde vårt bästa och hade ett flertal möten med lokala myndigheter, Polisen och miljönämnden, meddelade Infront i ett pressmeddelande.

En allmän varning från regeringen på grund av den hårda vinden, samt en prognos som sa fortsatt blåst över helgen, gjorde dock att man inte ens kunde försöka köra. Det gemensamma beslutet var då att skjuta upp tävlingen till den kommande helgen.

– Infront Moto Racings och alla inblandade parters främsta angelägenhet är säkerheten för alla som deltar i evenemanget, oavsett om de är publik, förare, team, personal eller branschfolk.