Italienska JK Racing har blivit lite av ett svenskteam de sista åren. Och 2024 kommer man att husera inte mindre än två blågula förare i MXGP. Isak Gifting lämnar de österrikiska märkena och kommer nästa år att styra Yamaha. Bredvid sig får han också Anton Nagy. 

Foto: JK Racing Yamaha

Isak Gifting har ett både struligt och lyckat 2023 bakom sig. Det började med att hans brittiska KTM–team la ner, fortsatte med ett brittiskt guld i MX2–klassen och en total 16:e plats i MX2–VM, men slutade med en skada när han debuterade på stor hoj i Motocross of Nations. 

Sedan dess har det ryktats om vad Gifting ska göra nästa år och vi har hört såväl JWR Honda, som en satsning i Kanada och en fortsättning hos det franska GasGas-teamet som han spenderade VM–säsongen med. Men det blir Yamaha och italienska JK Racing. 

På måndagen fick vi höra att Gifting var nere i Italien för att testa och eventuellt skriva på, och under onsdagen blev dealen officiell.

– JK Racing Yamaha går in i 2024 med fullt team i såväl MXGP World Championship som EMX125, där vi har en blandning av erfarna förare och talangfulla framtidslöften. Isak Gifting kommer att leda teamet och köra hela VM–serien, som startar i Argentina den 10 mars, skrev teamet i ett pressmeddelande.

Och vid sin sida kommer den nya Grycksboexpressen, som blir 23 på juldagen, att få ytterligare en svensk. Anton Nagy, som hade en strålande karriär på 85–kubikaren och gjorde comeback under fjolåret efter några säsonger från tävlingsbanan, är nämligen tillbaka för en internationell satsning.

Nagy, som fyllde 21 år under november, kommer likt Gifting att styra en YZ450F i MXGP, men enbart delta i de europeiska tävlingarna. 

Vid sidan om svenskduon kommer det italienska teamet, som leds av Riccardo och Giuliano Boschi, också att mönstra en talangfull italienare i EMX125 – Giorgio Orlando, som i fjol vann Yamahas YZ125 bLU cRU Masterclass. 

Fotnot: Intervju med Isak Gifting kommer på sajten senare.