Förutsättningarna för isracingsäsongen börjar klarna. Stefan Svensson och Per-Anders Lindström är direktnominerade till GP Challenge i St Johann den 17 januari. Veckan före har ytterligare tre svenska förare chansen att nå Challenge vid VM-kvalet i Hallstavik. Det är dock ännu oklart vilka som får kvala.

Vid helgens FIM-kongress i Paris gjordes det klart med diverse körscheman för 2015. När det gäller isracingens GP-serie så står 12 permanenta platser på spel i januari. 2014 års medaljtrio i VM, Danil Ivanov, Dimitri Koltakov och Dimitri Khomitsevich är direktnominerade till vinterns GP-serie.
Från GP Challenge i St Johann kommer åtta förare att kliva in i GP-serien, medan resterande fyra platser tas av permanenta wild card.
Till GP Challenge är förare till och med tio i 2014 års GP-serie direktnominerade. Den septetten består av Igor Kononov, Sergej Makarov, Stefan Svensson, Jan Klatovsky, Günther Bauer, Stefan Pletschacher och Per-Anders ”PA” Lindström. Den sista platsen skulle egentligen tillfallit polske Grzgorz Knapp, men då denne så tragiskt omkom i en speedwaytävling tidigare i år ersätts han nu av Lindström, som slutade elva i 2014 års VM-slutställning.
Från VM-kvalet i Hallstavik tar sig åtta förare vidare till Challenge. Den 16:e föraren i St Johann bli ett wild card.
Inför Hallstavik ser fördelningen av platser ut enligt följande:
Sverige tre, Tyskland två, Finland två, Holland två, Österrike två, Ryssland ett, Polen ett, Norge ett, Tjeckien ett och Schweiz ett.
Vilka förare, och i synnerhet vilka svenska förare som kommer att köra i Hallstavik är i dagsläget oklart. Om sedan de svenska förarna kommer att nomineras eller det kommer att köras om platserna, enligt förarnas eget önskemål, är i dagsläget oklart.
– Jag har nyligen tagit emot den här informationen, och har inte diskuterat med förbundskapten Ola Westlund ännu. Därför vore det bara dumt att spekulera i hur det kommer att bli, säger Tony Olsson, koordinator för track racing vid Svemo.