Fredagsmorgonen inleddes med ett mycket oväntat besked. Funbo MS meddelar att den planerade SM-finalen på Studenternas IP i Uppsala, som skulle körts den 21 mars, är inställd.
– Det är med vemod som vi meddelar att det 30:e isracingmästerskapet i rad sedan 1985 i mars förra året blev det sista på Studenternas IP, säger Lars S Björndahl, talesperson för arrangören Funbo MS, i ett pressmeddelande.

Huvudanledningen är kostnadsskäl, där Funbo skriver att Uppsala kommun såväl hyreskostnaderna, samt sänkt marknadsstödet. Och trots att klubben varit tidigt ute med planerna för SM-finalen, har frågan stötts mellan olika kommunala instanser en lång tid, och Funbo känner att de hamnat ”kraftigt i bakvattnet” som de beskriver det.
– Först i tisdags lyckades vi efter mycket om och men pressa fram ett definitivt besked från ansvariga. Beskedet innebar extremt förhöjda hyreskostnaderna för Studenternas tillsammans med en väsentlig sänkning av arrangemangs- och marknadsstödet. Att kommunen genom och mellan bolag och förvaltningar ”leker affär med sig själv” och flyttar kostnader till olika konton och mellan sig, förstår vi inte alls. Det har drabbat oss illa, menar Björndahl.
– Och så klart vill vi inte äventyra klubbens existens och medlemmarnas ekonomi. Det är alldeles nog med de enorma ideella insatser och kraftansträngningar som en liten kärna av föreningsmedlemmar gör inför och under ett sådant här evenemang. Som det hela utvecklat sig, tvingades alltså styrelsen i tisdagskväll att ställa in det planerade 30-årsjubiléet för mästerskapen och den 31:a mästerskapstävlingen på den anrika arenan. Beklagligt men nödvändigt, säger Björndahl.
Vilken arrangör som i dagsläget kan ta över SM-finalen 2015 är inte känt.