Den 90:e upplagan av International Six Days Enduro står för dörren. 102 år efter att den första kördes. Slovakien är skådeplats och Frankrike kommer återigen som regerande mästare i Trophy–klassen. Men fransmännen saknar inte bara en, två eller tre utan hela fyra av sina starkaste kort. Kan det öppna för att vi för första gången någonsin får en utomeuropeisk segrare på Six Days?

Faktum är att Frankrike inte heller till förra årets Six Days i Argentina kom med sitt på papperet starkaste lag. Då saknades Antoine Meo, Mathias Bellino, Jeremy Joly och Johnny Aubert. Ändå kunde man köra hem sitt tredje raka guld och det sjätte på de senaste sju åren.

Finland tog sju Trophy–guld på elva år, mellan 1996 och 2006, Frankrike har nu chansen att göra om den bragden på blott åtta år. Man har också fem Junior–guld sedan 2002, tre de senaste fyra åren, och fem raka guld i Dam–klassen mellan 2008 och 2012.

Snacka om dominans.

Men förra året fick man nöja sig med Trophy–guldet och man blev dessutom hjälpta av att huvudmotståndarna Australien och USA båda tidigt blev av med förare. Australien hela tre stycken de tre första dagarna. USA plockade in mycket tid mot fransmännen under de avslutande dagarna men kunde inte ta igen minuterna man blev efter från start.

 

Frankrike är regerande mästare. Foto: Future7Media
Frankrike är regerande mästare. Foto: Future7Media

 

Fortfarande har dock varken USA eller Australien, eller något annat utomeuropeiskt land för den delen, lyckats bryta den europeiska dominansen i endurons lag–VM. Till skillnad från motocrossens motsvarighet där amerikanerna mer eller mindre dominerat de senaste decennierna.

Men dominanten Frankrike är som sagt rejält försvagade i år. Antoine Meo, Christophe Nambotin, Pela Renet och Johnny Aubert, som tillsammans har elva VM–guld och femton Six Days–segrar. saknas nämligen samtliga. Meo och Renet koncentrerar sig på förberedelser inför Dakar–rallyt, medan Nambotin och Aubert rehabiliterar skador.

I stället ställs fransmännens hopp till Marc Bougreois och Anthony Boissiere, som båda två fanns med i Argentina i fjol, Jeremy Joly, som fanns med i segerlaget 2013, samt Mathias Bellino, Loic Larrieu och Antoine Basset, som alla debuterar i Trophy–laget. Både Bellino och Larrieu har dock vunnit Junior–guld på Six Days tidigare.

 

Mathias Bellino debuterar i det franska Trophy–laget. Foto: Future7Media
Mathias Bellino debuterar i det franska Trophy–laget. Foto: Future7Media

Ett bra lag, som återigen kommer vara med och slåss där uppe, men absolut inte det bästa Frankrike kunde ha ställt upp med.

Men också motståndarna saknar större namn. USA går miste om Charlie Mullins som precis är tillbaka efter mer eller mindre ett års skadebekymmer, och Australien får klara sig utan förra årets individuella E3–mästare Toby Price som också han förbereder sig inför Dakar–rallyt.

Annars känns lagen igen till stora delar – USA får med sig fyra sjättedelar av laget som tog silver i fjol, Thad Duvall, Mike Brown, Taylor Robert och Kaliub Russell, tillkommer gör Ryan Sipes och Gary Sutherlin, Australien hade också fyra sjättedelar samma, Josh Green, Daniel Milner, Matthew Phillips och Josh Strang, men på grund av visumproblem för Strang (som tävlar i USA) har man fått göra en sen ändring och istället ta in veteranen Glenn Kearney. Beau Ralston och Lachlan Stanford har också tillkommit sedan förra året.

 

Toby Price blir saknad i det australiska laget. Foto: Future7Media
Toby Price blir saknad i det australiska laget. Foto: Future7Media

På förhand är det de tre lagen som i första hand ser ut att komma göra upp om medaljerna. Där bakom utmanar i första hand kanske Storbritannien och Spanien. Hos britterna är David Knight tillbaka i laget, och tillbaka i det Slovakien där han var individuellt snabbast när tävlingen senast besökte landet, 2005. Jamie Lewis, Tom Sagar, Jamie McCanney, Jack Rowland och Joe Wootton gör honom sällskap och där hade nog de två sistnämnda bytts ut om Danny McCanney (skada) och Steve Holcombe (Beta–teamen åker inte till Six Days) varit tillgängliga. Ändå ett starkt brittiskt gäng.

Spanjorerna saknar skadeförföljda Ivan Cervantes men bronsmedaljörerna från i fjol ska ändå kunna vara med och kriga om en medalj. Jonathan Barragan, Jaume Betriu, Josep Garcia, Victor Guerrero, Lorenzo Santolino kör tillsammans med sent inkallade Cristobal Guerrero.

Italien får klara sig utan sina tre av sina starkaste kort – Alex Salvini, Thomas Oldrati och Giacomo Redondi som av olika anledningar står över (inte heller Salvinis Honda åker till Six Days). Istället har man plockat in VM–crossföraren Davide Guarneri på TM, tillsammans med Nicolo Mori, Jonathan Manzi, Oscar Balletti, Manuel Monni och junioren Matteo Bresolin.

 

Kan Kaliub Russell leda USA till ett första Trophy–guld på Six Days? Foto: Future7Media
Kan Kaliub Russell leda USA till ett första Trophy–guld på Six Days? Foto: Future7Media

Övriga länder som ställer upp med ett lag i Trophy–tävlingen är Sverige, Tyskland, Belgien, Sydafrika, Österrike, Tjeckien, Estland, Finland, Grekland, Ungern, Mexiko, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Schweiz.

I den individuella tävlingen tror vi att finske Eero Remes och Kaliub Russell kommer göra upp om titeln i E1, Matthew Phillips kommer styra en 350 fyrtakt och lär vara med i toppen av E2 tillsammans med landsmännen Daniel Milner och Josh Strang, samt David Knight och Jaume Betriu, i E3 ser vi på förhand de starkaste förarna i Mathias Bellino, Mike Brown, Australiens junior Daniel Sanders, Portugals Luis Correia och kanske Jonathan Barragan.

 

Erik Ljungberg tar plats i det svenska Trophy–laget efter två Six Days för Team West.
Erik Ljungberg tar plats i det svenska Trophy–laget efter två Six Days för Team West.

Sverige då? Ja, vi ska nog inte hoppas på för mycket. Efter Joakim Ljunggren och Robert Kvarnströms avhopp (Kvarnström senare också skadad) formades lagen om och förbundskapten L–G Ståhl la istället krutet på Junior–laget. Men Johan Edlund, Henrik Lindholm och Martin Sundin är i alla fall något rutinerade i sammanhanget och bör, tillsammans med Kevin Olsen, och landslagsdebutanterna Erik Ljungberg och Mattias Ojanperä, kunna ta Sverige till en placering topp–10 om allt stämmer.

Avslutningsvis måste vi säga att det är tråkigt att vi inte får se starkast möjliga svenska Trophy–lag. Vad hade ett lag med Ljunggren, Kvarnström, de skadedrabbade Oliver Nelson och Albin Elowson, samt Mikael Persson och Jesper Börjesson, Henrik Lindholm eller Andreas Linusson kunnat hitta på till exempel? Eller Pontus Högberg för den delen.

Vi kanske inte hade varit med och utmanat om medaljer, men en placering topp–5 hade definitivt varit inom räckhåll.

Race tippar World Trophy:

1. USA
2. Frankrike
3. Australien
4. Storbritannien
5. Spanien
6. Italien
7. Portugal
8. Sverige
9. Finland
10. Tyskland

 

Joakim Ljunggren saknas i det svenska landslaget.
Joakim Ljunggren saknas i det svenska landslaget.

 

Fotnot: Texten finns, tillsammans med fler texter om Six Days, publicerad i senaste numret av Race Magazine. Tidningen finns i butik nu och vill du hellre skaffa en prenumeration gör du det bäst här. Race kommer att vara på plats under hela veckan i Slovakien och bjuda på dagliga uppdateringar av såväl text som bilder och video. Följ oss här på hemsidan, samt på sociala medier – Facebook, Instagram och Twitter, sök bara på racemagazine. Ett stort reportage från tävlingen följer förstås också i kommande nummer av tidningen.