Årets näst sista runda av USM i enduro kördes i Finspång under dagen. Och med förutsättningen att årets sämsta tävling får räknas bort är tre av fem klasser redan avgjorda. Nisse Bengtsson, lillasyster Ella, samt Hedvig Dahlberg kan titulera sig ungdomsmästare 2018.

Efter att Nisse Bengtsson tvingats ge sig för Arvid Modin uppe i Söderhamn förra helgen, var FMCK Skövde–föraren idag tillbaka högst upp på pallen i USM2–klassen. Han tog därmed sin fjärde seger för säsongen och med ytterligare en andraplats i bagaget har Bengtsson nu skaffat sig ett ointagligt försprång inför finalen i Laxå nästa helg. USM1–silvermedaljören från 2016 är USM2–mästare 2018.

USM1–mästaren från i fjol, Modin, säkrade samtidigt silvermedaljen i klassen under sitt debutår på 125. Och Olle Häger är klar bronsmedaljör.

Ella Bengtsson ville inte vara sämre än storebror Nisse. USM–rookien inledde säsongen med dubbla andraplatser bakom flerfaldige mästaren Linnéa Åkesson och har sedan denne försvann (knäskada) varit överlägsen i USM D1–klassen. Tre raka segrar gör att också Ella nu har ett ointagligt försprång. Dubbla guld till familjen Bengtsson, som kunde fira i specialtryckta t-shirts.

Också den andra damklassen, USM D2, är avgjord. Här tog Hedvig Dahlberg, Norsjö MS, sin femte raka seger när hon vann närmast före Matilda Ahlström och Emilia Windahl. Hon gjorde det i överlägsen stil och är en minst sagt värdig mästarinna. Det ska bli spännande att se vad Dahlberg kan göra i stora SM när hon till helgen i Laxå debuterar där på sin KTM 250 4-takt.

Hedvig Dahlberg är fortsatt obesegrad i USM D2 och har därmed säkrat guldet inför finalen i Laxå.

I USM3–klassen är det desto mer öppet inför finalen. Max Ahlin, som hade vunnit två tävlingar och varit tvåa i två inför Finspång, tvingades i dag bryta efter maskinstrul. Och samtidigt tog värste konkurrenten Albin Norrbin andra raka segern. Därmed är förarna exakt lika inför den sista rundan och den som är snabbast där kommer ta hem guldmedaljen (Norrbin dock med den lilla fördel att hans sämsta tävling just nu är en tredjeplats mot Ahlins nolla i kolumnen). Bakom Norrbin i Finspång såg vi två förare som båda tog sina första pallplatser i klassen – Lukas Wärn, som nu har grepp om bronsmedaljen, på andraplats och Axel Andersson som trea.

Också i USM1 är det öppet inför finalen. Viktor Salomonsson kunde genom seger säkra guldet och hade också ledningen inledningsvis. Men Lycksele MK–föraren tappade mot slutet och fick nöja sig med en tredjeplats. Samtidigt vann främsta utmanaren Alvin Ceder och därmed skiljer bara tre poäng inför finalen. Salomonsson fortfarande med grepp om guldet alltså, men vinner Ceder har allt i egna händer och tar titeln vid seger.

Fotnot: Se fullständiga resultat från Finspång här och tabeller för mästerskapet här.

Viktor Salomonsson har fortfarande grepp om guldet inför finalen.