Taddy Blazusiak knappade in på Cody Webb och vi väntade oss en svettig avslutning. Då gick polackens stötdämpare sönder och amerikanen kunde säkra sin titel utan problem. Efteråt hyllade nya världsmästaren den svenska finalen.
– Publiken var fantastisk. Tävlingen var häftig och banan riktigt bra.

Knappa 3000 personer kom för att titta på den historiska första svenska deltävlingen i SuperEnduro–VM. Och publiken var minst sagt med på noterna. Såväl de svenska förarna som världsstjärnorna hyllade inramningen efteråt.

I Prestige–klassen hade den sexfaldige världsmästaren Taddy Blazusiak 17 poäng att hämta in på VM–ledande Cody Webb inför finalen i Lidköping. Redan vid Superpolen tog polacken två och i det första finalheatet sedan ytterligare sju poäng, när Webb var omkull flera gånger.

Åtta kvar således och Blazusiak hade ytterligare fyra i sin hand med två varv kvar att köra i kvällens andra final. Då tog jakten slut. I ett stenparti körde han sönder bakfjädringen och tvingades bryta.

 

Teddy Blazusiak.

 

Webb, som på nytt underpresterade, kunde ta sig i mål som trea och med marginal säkra titeln.

– Känslorna är blandade. Jag var inte mig själv idag. Skulle vilja säga att jag inte var nervös innan, men jag måste ha varit det. Men jag är självklart jättenöjd med att vara världsmästare, log Webb efteråt.

 

Cody Webb.

 

Den comebackande Blazusiak, som inte tävlade under 2017, var lika självklart besviken.

– Jag tycker att jag varit den starkaste föraren under andra halvan av säsongen. Och jag kände mig stark ikväll. Jag är väldigt besviken att det slutade såhär, sa polacken som dessutom förlorade silvret och fick nöja sig med brons.

Ja, för kvällens man var nämligen Billy Bolt. Husqvarna–föraren vann två av kvällens tre finaler och knep silvret med en poängs marginal i vad som är hans rookiesäsong i SuperEnduro–VM. Britten vann också Sveriges deltävling närmast före Jonny Walker och Blazusiak, som alltså blev trea trots att han nollade i andra heatet.

 

Billy Bolt.

 

För svensk del gjorde Magnus Thor det bäst i Prestige–klassen när han körde in totalt 15 poäng och blev elva. Eddie Karlsson tog placeringen bakom på tio poäng och John Nyström blev 13:e man med två poäng.

I Junior–klassen kunde tyske Kevin Gallas enkelt köra hem guldet när han också vann kvällens samtliga tre finaler. Svenske Anton Rosendal fick med sig sex poäng i sin SuperEnduro–debut. Bakom Gallas tog polacken Emil Juszczak silvret med Diego Herrera, Chile, på bronsplats.

 

Kevin Gallas.

 

EM–klassen vanns av Tim Apolle, Tyskland, närmast före Andris Grinfelds, Lettland, och Isaac Devoulx, Frankrike. Robert Forsberg slutade som bästa svensk på åttonde plats med 16 inkörda poäng, lika många som Robin Gunnarsson som tog placeringen bakom.

Fotnot: Läs mycket mer om tävlingen i kommande nummer av tidningen. Fullständiga resultat för kvällen finns här.