Summering: Vecka 11 – It’s a wrap!
Diverse nationella motocrossmästerskap, där Isak Gifting bland annat gjorde comeback i England. Supercross i ett kylslaget Detroit. Strandrace i Halmstad. En trippel världsmästare i Polen. Och de sista förberedelserna inför EnduroGP i bland annat Italien och Spanien. Det är beståndsdelarna i veckans summering.
Foto: Future7Media
• Aaron Plessinger, stackars Aaron Plessinger. KTM–föraren, ”The cowboy”, ledde 20 varv av finalen i Detroit och var på väg mot karriärens första seger i 450–klassen. Så, med två varv kvar, ställde han sig upp i ett spår där han suttit tidigare, flög av hojen i en spektakulär vurpa och tvingades bryta. Plessinger kunde ändå tillgodoräkna sig en 13:e plats, och är sjua i mästerskapet, men var förstås rejält knäckt efteråt. Det kom tårar från kopojken.
• Men den enes död, den andres bröd. Och när det ändå gick det som det gick var det väl inte mer än rätt att Chase Sexton fick vinna på Plessingers bekostnad. Sexton har ju, även om han också vunnit ett par tävlingar i klasser, gjort samma sak ett antal gånger. Honda-föraren var förstås glad och lättad över att äntligen ha lyckats vinna igen, men smolket i bägaren kom snabbt efteråt när han blev av med sju poäng för att ha hoppat på sjukvårdsflagg.
• Därmed drog Cooper Webb och Eli Tomac, som slutade tvåa och trea, ifrån ytterligare i poängsammandraget. Webb leder nu på 225, närmast före Tomac på 222 medan Sexton är trea på 208. Därefter följer Roczen, som efter segern nu fick nöja sig med femteplats, på 192 och Jason Anderson, svagaste tävlingen för säsongen resultatmässigt med en niondeplats efter krasch, på 180.
• Och det blev dubbelseger för HRC efter att Hunter Lawrence tidigare under kvällen tagit säsongens femte triumf i 250 East. Faktiskt första gången på 30 år som Hondas fabriksteam tog en dubbel. Men då ska också tas med i beräkningen att man länge inte hade 250–förare i fabriksteamet och så sent som 2020 vann faktiskt Sexton 250 på Honda under samma kväll som Roczen vann 450-klassen för HRC.
• Bakom Lawrence slutade Nate Thrasher tvåa och Haiden Deegan trea, det är också Yamaha-duon som följer närmast efter Honda-föraren i sammandraget. Dock har man redan 35 respektive 40 poäng upp. Bakom följer Jeremy Martin och Max Anstie som fyra och femma, Anstie tvingades dock bryta i Detroit efter krasch.
• Annars handlade den största diskussionen i 250–klassen från Detroit om kvalheatets duster mellan unge Deegan och hans äldre teamkompis Jordon Smith. Det som först såg ut att vara en fair fight likt på träningsbanan spårade snart ut och Deegan körde ner Smith. Det hela späddes på när Smith sedan missade final i Sista chansen och Deegan inte direkt var sugen på att be om ursäkt efteråt. 17-åringen menade dessutom att Smith inte alls var inblandad i någon toppstrid, att det inte var något Deegan skulle behöva ta hänsyn till. Men faktum är att Smith i alla fall var två poäng före Deegan inför Detroit.
• Vi lämnar USA och supercross för Polen och superenduro, den femte och sista VM–rundan kördes nämligen i Gliwice. Och föga överraskande var det Billy Bolt som kunde lämna med titeln – hans tredje raka i serien. Bolt tog dessutom sin fjärde fullpoängare för året och tappade totalt bara fem ynka poäng i årets serie. Till slut kunde britten vinna med förkrossande 50 poäng.
– Det är fantastiskt att ha blivit världsmästare en gång, att nu kunna titulera sig det tre år i följd är otroligt. Drömmen fortsätter, utbrast Bolt efteråt och fortsatte:
– Jag ville gärna ha det säkrat i första finalen, så att jag kunde njuta av de andra två, och det lyckades jag med. Husqvarna Motorcycles firar 120 år i år och att kunna vara en del av den historian är helt klart speciellt.
• Och lika överlägsen var tvåan Jonny Walker, som varit tvåa bakom Bolt i samtliga fem tävlingar.
– Det har varit ett bra år. Billy är fenomenal och jag gjorde mitt bästa för att ge honom en match, men han är bara för bra. Jag är glad åt andraplatsen för det betyder att jag hade vunnit om inte Billy var med, summerade Walker.
• Bakom britterna knep veteranen Taddy Blazusiak bronspengen, bara två poäng före amerikanen Cody Webb. Blazusiak avslutade med en tredjeplats på hemmamark, där han plockade fem poäng fler än Webb och alltså kunde ta sig förbi. Tight också i Junior–klassen, där det blev en andra brittisk titeln när Mitchell Brightmore vann serien tio poäng före brorsan Ashton – som dock vann finaltävlingen. Tysken Milan Schmueser blev tvåa i Polen och landade på samma poäng som Ashton men fick nöja sig med bronspeng.
• Från Polen till Halmstad, där den andra upplagan av 24MX Beach Race Enduro avgjordes. Och där Ken Bengtson kunde försvara sin seger från 2021, i det sedan hösten uppskjutna strandracet. Ni läser allt om resultaten från tävlingen, som vi tyvärr inte hade möjlighet att besöka, här.
• Hemma i Sverige hände inte så mycket mer och vi tar oss därför ut i Europa igen – där premiären av Brittiska mästerskapen i motocross, Revo ACU British Motocross Championship, avgjordes på Oakhanger i Hampshire. Och det med svensk seger i MX2–klassen. Isak Gifting kunde nämligen i tävlingscomebacken efter knäskadan, och allt strul med hans tidigare team, vinna båda heaten på sin nya GasGas. Ni läser en längre intervju med Gifting här. MX1–klassen togs hem av Harri Kullas, före Conrad Mewse och Josh Gilbert, med veteranen Shaun Simpson som fyra.
• Premiär i Nederländerna också, för Dutch Masters of Motocross, där tio svenska förare kom till start. I MX1–klassen totalvann Jeffrey Herlings efter dubbla heatsegrar, med Romain Febvre som tvåa och Calvin Vlaanderen på tredje plats. Anton Nagy lyckades köra in som bästa svensk, före Albin Gerhardsson, Viking Lindström och Jesper Hansson, i första heatet och plockade där fyra poäng. Nagy startade sedan inte i andra och inga andra svenskar plockade heller poäng.
• I MX2 segrade Kay de Wolf före Rick Elzinga och Roan van De Moosdijk. Max Pålsson kunde köra in som 13:e totalt, efter elfteplats i första och artonde i andra. Filip Olsson slutade på 17:e plats totalt efter åtta poäng i andra heatet med en trettonde plats. Också Rasmus Andersson fanns på plats men nollade. I 125–klassen landade Freddie Bartlett som 13:e, Janis Reisulis vann före Kasimir Hindersson. Med fanns också Emil Wänndahl, som dock fick lämna utan poäng. Den tionde svensken, Milo Brännström, startade i 85–klassen men inte heller där blev det några poäng.
• Också i Frankrike var det nationella mästerskap, French Elite Championship – den andra rundan i serien. Stephen Rubini vann där MX1, före Gregory Aranda och Valentin Guillod. I MX2 blev det seger för Pierre Goupillon, med Quentin–Marc Prugnieres och Bogdan Krajewski som tvåa och trea. Pontus Lindblad fanns på plats men tog inte några poäng. I 125–klassen svarade August Frisk för en fin insats och slutade femma, Frisk berättar här om tävlingen.
• Vi lämnar nationella crossmästerskap och går över till enduron, där man i Spanien körde den andra rundan av Spanska mästerskapet. Med Josep Garcia som totalsegrare båda dagarna förstås. Zachary Pichon och Alejandro Navarro slutade tvåa och trea första dagen, medan Antoine Magain och Sergio Navarro var tvåa och trea dag två. Arvid Modin landade som 24:a totalt på lördagen och blev samtidigt trea i 125–klassen. Tyngre söndag för Yamaha–föraren efter rejält med regn på lördagskvällen, han slutade då 33:a totalt och som nia i 125.
• Också i Italien var det dags för andra rundan i det nationella mästerskapet. Ett mästerskap som dock är rejält internationellt präglat, med mängder av VM–förare som förbereder sig inför EnduroGP–premiären. Däribland svenskgänget med Micke Persson i spetsen. Persson svarade för en riktigt fin insats med en total sjätteplats den första dagen, och som tvåa av Enduro3-förarna bakom Brad Freeman. Freeman var tvåa totalt, 15 sekunder bakom Andrea Verona. Axel Semb och Max Ahlin landade som fältets bästa och tredje bästa juniorer, på 14:e respektive 17:e plats, medan Max Erlandsson körde in som 25:a. Också Sebastian Olsen fanns på plats och slutade 49:a. Ni läser allt om lördagen här.
• Söndagen var tyngre för framförallt Persson, som efter en vurpa sjönk genom fältet och till slut fick nöja sig med 15:e plats. Närmast bakom slutade Semb 16:e och Ahlin 17:e – den här gången som bästa och näst bästa juniorer. Freeman tog nu revansch och totalvann dagen, närmast före Verona och Steve Holcombe, som lämnade med dubbla tredjeplatser. Erlandsson slutade 28:a och Olsen 57:a. Här läser ni ännu mer om söndagens tävling.