Han lyckades precis undvika Joakim Ljunggrens startkrasch. Mindre ett halvt varv senare var han uppe i ledning. Och därifrån kunde Albin Elowson kontrollera klassikern, när han tog karriärens första seger på Prästtomta.
– Banan var fantastisk, sa FMCK Skövde–föraren efteråt. 

Precis som i Ränneslättsloppet i höstas försvann den regerande mästaren Joakim Ljunggren direkt efter en startkrasch (separat text kommer). Och precis som i Ränneslättsloppet var det Adam Andersson som var först iväg i spåret.

 

Adam Andersson tog starten.

 

Tidigt tog dock Albin Elowson över och när både han och Andersson gick in för tankning efter två varv hade Husqvarna–föraren fått över minuten. På en Stångebro–bana som var perfekt. Värre hade det varit för motionärerna såväl på fredagen, damm, som på lördagen, lera. Nu hade det häftiga regnandet från natten mellan fredag och lördag torkat upp, men ändå gjort marken så pass fuktig att vi slapp dammet.

 

Elowsons körning var en uppvisning i enduro.

 

Elowson kom från två VM–helger i Ungern och Grekland men såg inte påverkad ut av det, trots bristen på tävlingar under våren. Adam Andersson hade inte kört någon riktig tävling sedan Novemberkåsan på grund av skada, men kunde ändå ta tillbaka andraplatsen när han under det tredje varvet var förbi Rikard Hansson och Linus Fasth som båda väntat med sina depåstopp.

 

Linus Fath körde in som totalfyra.

 

Elowson utökade dock sitt avstånd ner till de jagande konkurrenterna under hela tävlingen. En dryg minut blev två som blev tre och till slut nästan fyra. Den trippla VM–medaljören, som vann Ränneslättsloppet i höstas och var tvåa på Gotland, svarade för en sällan skådad uppvisning ute på Prästtomta.

– Banan var fantastisk. Men jag testade en ny fjädring och det var stumt de första varven, riktigt stumt, sa Elowson som vi såg skruva på gaffeln under första depåstoppet.
– Annars gick det väl… ganska smärtfritt.

 

Rikard Hanssons körning imponerade.

 

Andersson orkade inte riktigt hela vägen, men kunde ändå ta sig i mål som stark trea i comebacken. Rikard Hansson tog sig förbi med ett drygt varv kvar att köra och såg stark ut när han svarade för karriärens bästa varvlopp.

– Jag fick en usel start. Hade jag varit med där så tror jag att jag hade tagit det, sa Suzuki–föraren som var en och en halv minut efter Elowson på första varvet.

 

Kevin Olsen körde in som totalfemma och trea i Junior.

 

Med andraplatsen vann Hansson också Elit–klassen (Elowson körde Junior) närmast före Linus Fasth (totalfyra) och Franz Löfqvist (fin totaltia). Som trea bakom Elowson och Andersson i Junior körde Kevin Olsen in. KTM–föraren blev också totalfemma i tävlingen.

– Skönt att det äntligen lossnade lite. Det har varit en tung säsong, sa Olsen.

Som sexa, sjua och åtta i totalen imponerade tre Smålands–grabbar – Noa Largén från Norrahammars MK samt bröderna Petter och Olle Wennerlund från Tranås MS. Anton Sandstedt slog sig också in topp–10 som nia, efter att ha inlett starkt men fått problem med en hand efter krasch.

 

Noa Largén imponerade…

 

… liksom bröderna Wennerlund…

 

… och Anton Sandstedt till en början, innan han tappade efter en krasch.