När Kevin Olsen inte fick igång cykeln inför de avslutande crossheaten föll Sverige i resultatet. Men samtliga i Junior Trophy–laget gjorde trots det väl godkända insatser under veckan och en slutlig sjätteplats speglar inte 2014 års tävling. Frankrike, USA och Australien kunde tituleras mästare i San Juan på lördagen.  

Efter problemen med hojen under dag fem, när Kevin Olsen körde riktigt bra men tyvärr drog på sig tidsprick som gjorde att Sverige sjönk i resultatet, fick han inför lördagens crossheat aldrig igång hojen på morgonen.

Det gjorde att också Olsen, förutom Oliver Nelson som redan kraschat bort sig, fick maxtid den avslutande dagen och därmed var Sveriges chans på medalj borta redan innan man kommit ut på motorstadion i San Juan. Att man fick en förare till med maxtid gjorde också att såväl Tyskland som Argentina lätt kunde passera Sverige i det sammanlagda resultatet.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att Sverige nog ändå hade fått svårt att ta igen den minut man var efter Australien i kampen om bronset. De båda bästa australierna var nämligen trea och fyra av juniorerna på crossheatet. Trots det speglar väl inte den slutgiltiga sjätteplatsen fullt Sveriges vecka.

– Ny tung dag. Turen är inte på vår sida. Kevin fick inte igång hojen, men Lars och Jesper gjorde ett fantastiskt jobb, menade landslagscoach Daniel Persson.

Jesper blev 13:e man i A–finalen av E2–klassen, och Lars 20:e i den samma. Av juniorerna slutade Jesper totalsexa och Lars placeringen efter. Totalt för alla klasser blev det en 25:e plats för Börjesson och en 26:e för Löfgren, och de två var alltså till slut de enda svenskarna som fullföljde Six Days 2014.

– Vi har gjort allt vi kan och vi visade i alla fall att vi är att räkna med. Vi har haft en fantastisk laganda och hela svenskgänget har gjort ett fantastiskt jobb. Nu är det bara att blicka framåt mot Six Days i Slovakien nästa år, sammanfattade Persson.

 

Efter en riktigt fin inledning, där Sverige var tvåa efter tre dagars körning med häng på guldet, slutade årets Six Days snöpligt för Juniorgänget.
Efter en riktigt fin inledning, där Sverige var tvåa efter tre dagars körning med häng på guldet, slutade årets Six Days snöpligt för Juniorgänget. Foto: Svemo

 

USA vann Junior Trophy och hyllade förstås den tragiskt bortgångne Kurt Caselli. Caselli var för övrigt en del av laget när USA senast vann en titel på herrsidan, då man körde hem just Junior Trophy 2006. Frankrike slutade tvåa, knappa två minuter bakom, och Australien på en tredjeplats, ytterligare knappa fyra minuter efter.

I World Trophy blev det för tredje året i rad, och sjätte gången de senaste sju åren, fransk seger. Trots ett inte alls ordinarie lag visade fransmännen både att man hade farten och kanske framförallt materialet att hålla motståndarna bakom sig. Ingen fransk förare, varken i World Trophy eller Junior Trophy, tvingades nämligen bryta under veckan. Och då var det ändå totalt sett exceptionellt många som fick göra just det.

 

Frankrike tog sjätte guldet på sju år i World Trophy och är 2014 världens bästa landslag i såväl motocross som enduro.
Frankrike tog sjätte guldet på sju år i World Trophy och är 2014 världens bästa landslag i såväl motocross som enduro. Foto: FIM/Future7Media

 

USA var för tredje dagen i rad snabbast men det fattades ändå nästan tio minuter upp till Frankrike. Spanien höll undan för Tyskland och knep bronset. Totalsnabbast individuellt blev Pierre–Alexandre Renet, som vann 45 sekunder före Toby Price, Australien, med amerikanen Kaliub Russell på tredje plats.

Australien körde, förstås, hem Women’s Trophy. Totalt överlägsna vann laget med nästan två timmar före Canada.

 

De australiska tjejerna vann Womens Trophy för andra året i följd. Foto: FIM/Future7Media
De australiska tjejerna vann Womens Trophy för andra året i följd. Foto: FIM/Future7Media

 

Fotnot: I Race nummer 17, som når prenumeranter i nästa vecka, kan ni läsa ett större reportage från Six Days. Där får ni förstås också höra hur förarna summerar sina och lagets insatser.