Det var jacka på under transporterna när Six Days inleddes för det svenska Juniorlaget i argentinska San Juan. Runt lunchtid på måndagen lästes temperaturen av till bara sex grader. Men det verkade inte störa. Framförallt Oliver Nelson inledde riktigt fint när Sverige körde in som trea. 

Om det var extrem hetta när svenskarna ankom Argentina för att börja gå prov för en vecka sedan så har väderleken helt slagit om nu. Svensk höstkyla nästintill och ett gradantal som inte steg över sex när man igår inledde tävlingarna i San Juan.

Något stelt var det också på gårdagens första provet för svenskarna. Lars Löfgren var snabbast, men först med den 29:e bästa tiden.

– Alla var lite överladdade vid första provet och tyckte det kändes stelt och svårt. Det var ett svårare prov än vad de trodde att det skulle bli, menade landslagscoach Daniel Persson om inledningen på dagen.

 

Landslagscoach Daniel Persson menade att killarna var något överladdade på det första provet.
Landslagscoach Daniel Persson menade att killarna var något överladdade på det första provet. Foto: Svemo

 

Bättre skulle det dock komma att bli. Redan på det andra var både Oliver Nelson och Jesper Börjesson med topp–20 totalt och bland de fem bästa juniorförarna. Tredje provet var än bättre för Börjesson när han klockades för den trettonde bästa tiden och var näst bästa junior efter franske suveränen Loic Larrieu.

– Ja, det gick bättre och bättre för samtliga och vissa hade riktigt bra tider. Tyvärr kraschade Lars Löfgren på det tredje provet och slog i tummen, då tappade vi tid. Sedan vurpade han igen på en transport och slog i samma tumme. Men med lite tejp, alvedon och kylsprej så kunde han avsluta dagen riktigt bra, berättade Persson.

Någon fara med Löfgren inför dagens start ska det heller inte vara, men på tiderna mot slutet igår märktes det att han led av kraschen.

 

Lars Löfgren skadade tummen på det tredje provet och hämmades av det. Foto: fim-isde.com
Lars Löfgren skadade tummen på det tredje provet och hämmades av det. Foto: fim-isde.com

 

Oliver Nelson däremot tog sin an den argentinska miljön som om han inte gjort något annat. Han avslutade dagen med att vara 15, 17 och 8 på de tre sista proven, på det sista snabbare än namn som Ivan Cervantes, Mike Brown och Charlie Mullins.

Totalt sett var Nelson sjuttonde snabbast under premiärdagen och tredje bästa junior efter Larrieu och amerikanen Justin Jones.

 

Oliver Nelson satte fler världsstjärnor på plats på gårdagens sista prov.
Oliver Nelson satte fler världsstjärnor på plats på gårdagens sista prov. Foto: Daniel Persson

 

Jesper Börjesson slutade 24:a, Lars Löfgren 41:a och Kevin Olsen som 50:e man. Av juniorerna var de 7:a, 14:e och 19:e, vilket betydde att Sverige kunde parkera på en tredje plats efter den första dagen. Australien leder dryga minuten före och Frankrike är tvåa en halvminut fram. Bakåt har Sverige bara ett par sekunder ner till USA och knappa minuten ner till Chile.

 

Kevin Olsen körde in som 17:e man av juniorerna under den första dagen.
Kevin Olsen körde in som 17:e man av juniorerna under den första dagen. Foto: Daniel Persson