Svensksuccé i klubblagsklassen. Ett sargat juniorlandslag. Och kaoset med de åtta uteslutna förarna bara fortsätter. Fem dagar av sex i Kosice är avklarade och det blir långt när vi nu ska försöka summera den femte.

 

• Onsdagens diskade förare, tre fransmän, två spanjorer, en amerikan, en britt och en italienare, är plötsligt med i matchen igen. Samtliga fick starta under gårdagen men noterades för maxtid. Idag fanns plötsligt deras körtider registrerade i resultatlistan igen, såväl gårdagens som dem för idag. I ett pressmeddelande från FIM skriver man att den franska federationen vädjat om omedelbart uppskov från värkställningen av uteslutningen av de åtta förarna, i enlighet med kapitel 4.8 i FIM’s disciplin– och skiljeregler. Och efter denna vädjan har alltså FIM’s disciplinkommité ”med tanke på ärendets brådskande karaktär, och de särskilda omständigheterna som råder i fallet” beslutat att ge uppskov och återföra de åtta förarna i resultatlistan provisoriskt till vidare. Är ni med? Inte vi heller.

 

 

Helt plötsligt är inte Daniel Milner och hans Australien i ledningen längre.
Helt plötsligt är inte Daniel Milner och hans Australien i ledningen längre.

 

• De svenska klubblagsförarna gjorde succé idag. Etta, tvåa, trea och femma i resultatlistan individuellt var förstås än njutsam läsning med blågula ögon. Oliver Nelson var värst när han vann och återigen tog över ledningen i såväl C2 som totalt för samtliga klubblagsförare. Dryga 20 sekunder skiljer nu ner till hemmaföraren Thomas Hostinsky när man morgondagens crossheat återstår.
– Jag tror att jag ska fixa det. Han verkar vara mer av en skogsmulle än en crossåkare, skrattade Nelson.
Team West klättrade också från elfte till nionde plats efter att John Salomonsson och Erik Wahlström också stått för fina insatser.

• Bakom Nelson körde Team Östra Junior–förarna Jimmy Wicksell och Adam Andersson in som tvåa och trea. Deras båda bästa placeringar hittills i veckan men Andersson verkade ändå lite knäckt av att ha fått stryk av kompisen Wicksell.
– Han säger att han är crossåkare den där, men det vet i fan, skrattade han.
Wicksell har förbättrat sig hela veckan och med tanke på all cross han kört skulle han mycket väl kunna vara snabbast av klubblagsförarna under morgondagen. Tyvärr för lagets del strulade det för Edvin Hamnäs som drog på sig tretton minuters prick, och istället för att klättra till en sjunde plats föll man till en tionde.

• Fredrik Johansson vann igår men fick nöja sig med en femteplats i dag. Han drygade dock ut avståndet i C3–klassen och kommer vinna den så länge han tar sig i mål i morgon. Johanssons lag, Team Östra Elit med Jens Hillgren och Linus Karlsson, tappade ytterligare nästan en minut på VAMC Drie Musketiers och så länge holländarna får alla i mål i morgon kommer Team Östra Elit få nöja sig med en andraplats.
– Men det är vi jäkligt nöjda med. Jag hade det tungt idag. Händerna domnade och jag kunde inte dra så fort som jag ville på proven, sa ”Limpan” Karlsson som ligger totaltrea i C3 individuellt.

 

 

Johan Edlund förbättrade sig avsevärd under fredagen trots en krasch på sista provet. Yamaha–föraren var snabbaste svensk idag.
Johan Edlund förbättrade sig avsevärd under fredagen trots en krasch på sista provet. Yamaha–föraren var snabbaste svensk idag.

 

• Johan Edlund var bästa svensk idag när han körde in på en total 37:e plats och elva i E1. En rejäl förbättring från tidigare dagar. Och då kraschade han ändå och tappade bra mycket tid på det sista provet.
– Micke Persson skällde ut mig igår och undrade vad jag höll på med. Så då fick jag dra lite idag, skrattade Edlund.
Det svenska Trophy–laget är nere på nionde plats när de diskvalificerade förarna nu återigen räknas.

• Och när de nu gör det har också Frankrike, föga förvånande, lyckats köra upp sig och leder nu World Trophy i jakten på fjärde raka guldet. Och skulle diskningarna upphävas kan Frankrike ganska lugnt rulla igenom morgondagens crossheat. Efter att ha legat i princip lika efter gårdagen slog man australiensarna med dryga två minuter idag och har alltså skaffat sig ett i det närmaste ointagligt försprång med tanke på upplägget sista dagen. Men med tanke på den stora ledning som Australien hade i går i jakten på sin första triumf någonsin i World Trophy (tolv minuter ner till Italien) – vem säger då att de inte tog det säkra före det osäkra idag? Och så plötsligt var fransmännen, efter politik, med tre uteslutna förare, före.

 

 

Och så var Marc Bourgeois och hans franska teamkompisar plötsligt i ledningen i World Trophy. Det både viskas och skriks fransk svågerpolitik i Kosice ikväll.
Marc Bourgeois och hans franska teamkompisar är plötsligt i ledningen i World Trophy. Det både viskas och skriks fransk svågerpolitik i Kosice ikväll.

 

• Fransmannen Loic Larrieu, ej diskad, vann totalt närmast före Daniel Milner, Australien, och Ryan Sipes, USA. Daniel McCanney, Storbritannien, leder fortfarande E1 totalt, Australiens junior Daniel Sanders leder E3, och Sipes leder E2 samt totalt för samtliga.

• De svenska juniorerna var rejält sargade när den sista endurodagen avslutades idag. Micke Persson kraschade hårt, rakt in i ett träd, på dagens sista prov och slog i knäet.
– Det är stort som en fotboll. Cykeln läckte bensin också och jag fick på benen så det sved rätt bra. Men fick ordning på hojen och ska nog kunna ta mig igenom crossheatet i morgon. Hann inte kränga däck men det ska jag hinna med i morgon, sa Persson som blev tolva i E1 och ligger totaltia.
Också Tommy Sjöström kraschade, tidigare på dagen, och slet med en ömmande axel. Han tog det försiktigt ett par prov men bestämde sig för att testa för fullt på sista.
– Men det gick inte alls och efteråt märkte jag att bakdämparen var helt slut. Så fick byta den på servicen sen. Är stel i axeln men ska kunna ta mig igenom dagen i morgon, sa han.
Svenskarna hade tur när USA förlorade ytterligare en förare, Nicholas Davis, och så länge man får i mål minst tre man i morgon kommer man att kunna flyga hem på söndag med silvermedaljer om halsen. Australien är över tretton minuter före och Italien nästan elva bakom.

 

 

Micke Persson kraschade hårt när han skulle ta det lugnt på det sista provet. För Persson verkar bara finnas ett läge – full gas.
Micke Persson kraschade hårt när han skulle ta det lugnt på det sista provet. För Persson verkar bara finnas ett läge – full gas.

 

• De svenska damerna ser också ut att få ta med sig medaljer hem. Man drog ifrån Finland ytterligare idag och är nu över 20 minuter före. Samtidigt är man frånåkta av Australien med över timmen efter fem dagar. Också tvåorna Frankrike har en ocean av tid upp till de suveräna tjejerna från Down Under.

 

Jessica Jönsson och de svenska tjejerna är på bronsplats inför morgondagens avslutning.
Jessica Jönsson och de svenska tjejerna är på bronsplats inför morgondagens avslutning.