Det svenska Junior Trophy–jaget tappade greppet om medaljen igår. Men när de nu är dags för den sista dagen och de avslutande crossheaten är det så pass jämnt att mycket fortfarande kan hända. I kampen om guldet drog USA ifrån ytterligare igår.

I går lämnade förarna sanden sydöst om San Juan och gav sig istället på betydligt hårdare banor norr om den argentinska staden. Men dagen började så dåligt den bara kunde för det svenska laget när Kevin Olsens hoj inte startade när han skulle rulla iväg från padocken.

– Med bara tre åkare kvar i laget så är vi sköra eftersom alla nu räknas in. Och oturen förföljer oss. Kevin gjorde sitt bästa och kunde efter en stunds slitande få igång hojen. Han körde som en till första tidskontrollen men blev tre minuter sen, vilket läggs på specialproven, berättade landslagscoach Daniel Persson.

Och de där tre minuterna ställde till det. För Kevin Olsen gjorde sedan en riktigt bra dag och hade en tid i paritet med lagkamraten Jesper Börjesson.

 

Kevin Olsen hade problem med att få igång hojen på morgonen och fick tre minuters prick vid första tidskontrollen. Foto: Svemo
Kevin Olsen hade problem med att få igång hojen på morgonen och fick tre minuters prick vid första tidskontrollen. Foto: Svemo

 

– Kevin körde bra och har under veckan stabiliserat sig i körningen. Jesper körde som vanligt stabilt, men hade det svårt i det hala gruset, menade Persson.

Bäst i Sverige var precis som i torsdags Lars Löfgren. Ett flertal gånger var han topp–tre av juniorerna på specialproven och när vi summerade dagen hade vi Dala–killen som totalt fjärde man i klassen.

Men Sverige tappade. Utan tilläggsminuterna hade man varit en minut efter Australien, vilket hade betytt att man fortfarande haft två att gå på tills idag i kampen om bronset. Nu blev det istället fyra minuter, ett resultat som gjorde att australierna var ikapp och förbi och som innebär att det är Sverige som får jaga på crossbanan idag. En minut bakom.

 

Lars Löfgren var återigen bästa svensk och fjärde bästa juniorförare totalt. Foto: Svemo
Lars Löfgren var återigen bästa svensk och fjärde bästa juniorförare totalt. Foto: Svemo 

 

– De andra lagen körde bra idag och vi halkade ner till en fjärdeplats. I morgon är det avslutningsdagen som består av en lång transport som sedan avslutas med ett crossheat på San Juan Motocrossstadion. Allt kan hända, ända fram till målgång, och nu hoppas vi att Kevins hoj går igång i morgon och att vi är de som tar medalj. Alla är laddade och humöret är på topp, avslutade Daniel Persson.

I striden om guldet i Junior Trophy drog USA ifrån ytterligare när man efter Frankrikes seger på torsdagen återigen kunde vara snabbast. Inför dagen har fransmännen knappt två minuter upp och drygt fyra ner till Australien.

USA var också, för andra dagen i rad, totalsnabbast i World Trophy. Men upphämtningen på Frankrike började något försent och när vi nu står inför avgörande leder fransmännen fortfarande med över tio minuter. Det betyder i sin tur att vi i praktiken måste se två fransmän bryta för att USA ska ha någon chans att segra.

Spanien drog ifrån Tyskland i kampen om bronset och bör kunna fixa medaljen så länge alla tar sig i mål.

Amerikanen Taylor Robert var för första gången totalsnabbast individuellt och hade det inte varit för den tidsprick han drog på sig tidigare i veckan hade han också kunnat vara med och fightats om topp–tre där. Nu ser istället Pela Renet ut att vinna den kampen när han är minuten före Toby Price. Price är i sin tur nästan tre före den duo i form av Matthew Phillips och Kaliub Russell som gör upp om sista pallplatsen.

 

 

Pela Renet leder individuellt och är på väg att föra sitt Frankrike mot ännu ett Six Days–guld. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media
Pela Renet leder individuellt och är på väg att föra sitt Frankrike mot ännu ett Six Days–guld. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media

 

Fotnot: Kevin Olsen ger sig iväg mot crossbanan 13.41 i eftermiddag, svensk tid. Sedan följer Jesper Börjesson 13.49 och Lars Löfgren 13.50. Oklart när själva crossheaten skjuts iväg.