Fem endurodagar körda, bara ett crossheat kvar. Och det svenska damlandslaget är uppe på fjärde plats i Womens World Trophy. Herrlaget i World Trophy är fortfarande bakom Tyskland, men har chansen att ta sig förbi under morgondagen för en sjundeplats. Albin Elowson svarade under fredagen för en individuellt mycket stark prestation, när han blev 13:e totalt. 


Resultaten för fredagen på årets International Six Days of Enduro är ännu inte officiella, men som det ser ut nu har det svenska damlaget tagit sig upp som fyra. Emelie Karlsson blev individuell nia idag, hennes bästa resultat för veckan, medan Emilia Reimander tangerade gårdagens elfte plats. Martina Reimander slet med en förkylning och hade det tuffare, men totalt räckte körningen till att de svenska tjejerna skulle bli fyra för dagen och ta sig förbi Spanien, som tvingades se en av sina förare bryta.


Emilia Reimander.

Att nå medalj blir ändå svårt, då endast morgondagens crossheat återstår. Svenskorna är nämligen hela 17 minuter bakom trean Storbritannien. I toppen ryckte USA undan ytterligare när man för andra dagen var snabbast. Amerikanskorna har nu över åtta minuter ner till Tyskland.

I herrarnas landslagsklass, World Trophy, är det svenska laget fortfarande efter Tyskland i jakten på en sjundeplats. Tyskarna fick idag ytterligare 13 sekunder, vilket betyder att de blågula har 33 att hämta in under morgondagens crossheat. Individuellt svarade både Albin Norrbin, 46:a, och Noa Largén, 53:a, för bra insatser, medan Rikard Hansson inte var nöjd med sin 55:e plats men slet på med huvudvärk efter en krasch.


Albin Elowson.

Bäst av svenskarna körde Albin Elowson och han gjorde det dessutom riktigt bra. Husqvarna–föraren körde in som tia på det första, nya specialprovet, innan han slog till med tredje bästa tid på det andra. Också på det tredje och fjärde var Elowson bra med, som 13:e och 12:a, innan han dippade lite över de sista två proven. Totalt blev det ändå en individuell 13:e plats för svensken, hans klart bästa insats den här veckan.

I toppen drog USA ifrån Australien med ytterligare en halvminut och har nu två minuter att gå på under morgondagens cross. Ett avstånd som i normala fall inte ska gå att hämta ikapp. Italien har ett stabilt grepp om bronset där bakom, är långt efter toppduon men har också långt ner till Spanien och Finland bakom.


Josep Garcia.

Individuellt blev australiern Daniel Sanders för första gången den här veckan besegrad, när spanjoren Josep Garcia var totalsnabbast. I fighten om totalsegern har Sanders ändå fortfarande dryga minuten. De två har å andra sidan varit i en klass för sig.

Junior–föraren Max Ahlin fortsatte köra bra och blev näst bästa svensk, som 40:e totalt. Oskar Ljungström hade det lite tyngre, tappade jämfört med gårdagen och slutade som 50:e. Som lag är juniorerna sedan tidigare borta från all form av tätstrid, efter att Joakim Grelsson tvingats bryta tävlingen.


Max Ahlin.

I klubblagsklassen var det tråkiga besked när vi fick höra att Team Östras David Kadestam, efter fin körning under dagen, tvingats bryta tävlingen med en axelskada. Laget är därmed borta från toppstriden, men noterbart ändå att Lucas Vågberg svarade för en bra körning. KTM–föraren var fjärde bästa svensk för dagen och tolva totalt av klubblagsförarna. Team West Lag 1 är uppe på en fin niondeplats efter stabil körning, medan Lag 2 sedan tidigare i veckan tappat en förare.