VM–säsongen är igång. Supertestet i marockanska Agadir kördes ikväll och inledde årets första tävling. Oliver Nelson körde in på en fin andraplats i Junior. Och Micke Persson slutade fyra i E1. Men resultaten för seniorklasserna, E1, E2 och E3, kommer inte räknas in i tävlingen.

Ja, det blev en liten svensksuccé på fredagskvällen när årets Enduro–VM inleddes på den afrikanska kontinentens västkust. Stranden i Agadir såg Oliver Nelson VM–debutera för sitt TM Racing med att köra in på andra plats i Junior–klassen på det inledande supertestet, med tiden 1:50:13. Tiden var också den sjunde bästa totalt, av samtliga förare.

Dryga sekunden före Nelson körde Giacomo Redondi, som är ny på Honda och kör vidare i Junior efter tre raka silvermedaljer, in som segrare. Kevin Olsen slutade på 18:e plats, elva sekunder efter segraren, och Albin Elowson som siste man ytterligare tre sekunder bakom.

I E1 gjorde Micke Persson en fin första prestation i VM för sitt Team Miglio, när han slutade fyra på tiden 1:52:97. Nathan Watson, sandspecialisten, var snabbast i klassen med tiden 1:48:55, som dock inte räckte till totalseger.

VM–debutanten Davide Guarneri körde nämligen in på 1:43:45, vann E2–klassen och visade direkt att han kommer bli att räkna med. Amerikanen Taylor Robert slutade tvåa i E2, medan de tidigare världsmästaren från Frankrike, Mathias Bellino och Christophe Nembotin, var långt efter.

Detta berodde dock, enligt uppgift från folk på plats, till största del på grund av att mörkret föll över stranden när de bästa skulle köra, och att elbelysning saknades. Efteråt tog FIM också beslutet att provet skulle strykas i tävlingen för seniorklasserna, E1, E2 och E3. Dock får Junior och Youth Cup, där Valerian Debaud var snabbast, räkna in resultatet.

Britten Steve Holcombe vann E3.