Castle Extreme skulle egentligen ha dragit igång först 2016. Men i samband med att Örebro Stad firar 750 år i dagarna tjyvstarar tävlingen i mindre format redan i år. Vi ringde upp mannen bakom konceptet, Johan Moberg, för att höra närmare om vad vi har att vänta oss.

Johan Moberg lämnade organisationen bakom Battle of Vikings tidigare i år och har istället arbetat på det nya konceptet Castle Extreme under våren. En ny extremendurotävling i Örebro–trakten, där mycket gällande formen fortfarande är i sin linda men där man redan på måndag kommer smyga i gång med en första upplaga.

– Vi kommer köra det som en tävling men det är mer i uppvisningssyfte inför kommande år. För att visa vilka vi är och att vi finns, berättar Moberg när vi ringer upp honom.
– Tanken från början var att köra i gång med tävlingen 2016, men i och med att det under Örebro Stads 750–årsfirande kommer att vara en motordag fick vi frågan om vi inte kunde köra i gång i mindre skala redan i år.

 

Johan Moberg är mannen bakom nya Extreme Castle.
Johan Moberg är mannen bakom nya Castle Extreme.

 

Till sin hjälp i det koncept som är Castle Extreme har han bland andra Niklas Eilegård, tidigare på KTM, Husaberg och Husqvarna, vad gäller försäljning, och fotografen Jennie Nilsson när det kommer till press och media.

Som medarrangör finns i år också Fjugesta MS.

– För att få arrangera tävling måste vi ha en Svemo–ansluten klubb. Vi kommer inte att bilda en egen klubb utan det kommer bli samarbeten med klubbar också framöver. Om det blir Fjugesta, någon annan eller flera stycken till nästkommande år får vi se.

Nej, så mycket mer detaljer än att man kommer köra i betydligt större skala nästa år vill inte Moberg gå ut med idag. Klart är i alla fall att det kommer vara en extremendurotävling, med en Red Bull Romaniacs–liknande prolog med uppbyggda hinder centralt i Örebro den ena dagen och en huvudtävling dagen eller dagarna därpå.

Tjuvstarten med tävlingen på måndag kommer mer att likna prologen än själva huvudtävlingen.

– Ja, så är det. Det blir väl mer superenduro–likt än en extremtävling egentligen, säger Moberg och utvecklar om frågetecknen till nästa år.
– Att vi inte vet exakt hur det kommer se ut än beror mycket på att vi inte har exakt klart med tävlingsplats. Att kunna köra en tävling över fler dagar hade förstås varit en dröm men vi måste vara realistiska också, det är mycket som ska till med olika tillstånd för att överhuvudtaget kunna köra en tävling utanför befintligt tävlingsområde. När vi kommer köra tävlingen är inte heller klart men vi kommer jobba utifrån att inte krocka med någon av de andra stora extremtävlingarna runt om i världen.

Moberg är passionerad när det kommer till extremenduro och vi kan räkna med att ingenting kommer bli halvdant gjort runt Castle Extreme. Tanken är att dra de stora namnen till Örebro.

– Självklart. Det är ju konstnärerna, jag skulle nästan kalla de det, man vill se. Gudabenådade motorcykelförare som kan göra sånt man inte trodde var möjligt. Och det är ju de största namnen som drar publik och sponsorer till sig. Det gäller att kunna utnyttja den hajpen.

 

Kan Castle Extreme locka världens bästa extremenduroförare Jonny Walker till Örebro? Det återstår att se. Foto: Future7Media
Kan Castle Extreme locka världens bästa extremenduroförare Jonny Walker till Örebro? Det återstår att se. Foto: Future7Media

 

Men frågan är om det finns plats för en större extremendurotävling till i Örebro? Battle of Vikings, som fått mycket internationell publicitet de senaste åren, finns ju redan och har redan ett väl inarbetat koncept.

– Det tror jag definitivt att det gör. Vi kommer med största sannolikhet inte vara i Ånnaboda, där Battle of Vikings kör, och tanken är inte heller att vi ska konkurrera med dem. Vår tävling kommer troligen inte heller att bli så extrem som den är, i alla fall inte extrem på samma sätt.

Som namnet antyder är det slottet inne i centrala Örebro som är skådeplats för smygpremiären på måndag, en plats som också är tänkt att användas för prologen nästa år. Anmälda finns en rad av toppnamnen i svensk enduro, däribland såväl Joakim Ljunggren som Johan Edlund, Andreas Linusson och Henrik Lindholm. Danskarna Thomas Kongshöj och Sylvester Dam Grönager skänker också viss internationell glans redan i år.

Tävlingen startar klockan 12 på måndag och väntas pågå i knappa tre timmar. Under måndagen kommer också KTM att hålla i ett motorevent med dels en provkörning av sin elhoj och dels en FMX–show med Daniel Bodin, Fredrik ”Frog” Berggren och Marcus Dubois. Publiken utanför slottet kommer att bjudas på något som aldrig tidigare kunnat upplevas – hopp över Svartån, en luftfärd på cirka 25–30 meter.

– Vi kommer bjuda örebroarna på en riktig spektakulär freestyle motocross show som de inte bör missa. Vi kommer göra akrobatiska tricks och bakåtvolter men än 10 meter upp i luften. Det hela blir extra svårt i och med att vi ska hoppa ÖVER svartån, meddelar Bodin i en pressrelease från KTM.

 

Daniel Bodin är del i en FMX–show som också går att skåda i Örebro på måndag. Foto: KTM
Daniel Bodin är del i en FMX–show som också går att skåda i Örebro på måndag. Foto: KTM