Dagsetappen är klar och totalt 121 förare har just nu tagit sig igenom den första, lätta, delen av årets Novemberkåsa. Men det är klockan 17.00 som det börjar på riktigt. Då ska ytterligare två och ett halvt klaras av. I mörker. Albin Elowson går ut med en två minuters ledning före Joakim Ljunggren. Av damerna är Hanna Berzelius snabbast hittills. 

Totalt 150 förare kom till start när den 93:e upplagan av Novemberkåsan inleddes hos Göta MS i Enköping. 148 av dem tog sig igenom den första sträckan men tyvärr var en av de två som försvann en av de utpekade huvudfavoriterna. Niklas Persson tog sig bara drygt halva varvet innan han tvingades kliva av med vad vi tror var maskinfel. Surt för Persson som laddat hårt och länge för årets Kåsa.

 

Blött och lerigt, men utan värre risk för att köra fast har det sett ut som.

 

Riktigt mycket folk hade tagit sig ut i skogen och vid publikplatserna var det närmast trängsel för att kunna få en skymt av förarna. Albin Elowson var snabbast på den första, långa specialsträckan, med en körtid på dryga 50 minuter. Knappa tio sekunder före Joakim Ljunggren.

SS2 är tävlingens kortaste, dryga kvarten, och i princip identiskt med det enduroprovet som kördes på VM här 2014. Elowson var snabbast också där, knappa 15 före Ljunggren. På SS3, med en körtid på knappa 40 minuter, mer än dubblade Elowson sedan sitt försprång och av bara farten fick han sedan ytterligare en minut på SS4, där han var den enda att gå under halvtimmen.

 

Joakim Ljunggren är dryga två minuter bakom Elowson.

 

När vi startar om med nattetappen klockan 17.00, som ska köras över två och ett halvt varv, har Elowson en ledning på två minuter och nitton sekunder.

– Jag rullar på i mitt tempo. Ettan var tuff och långsam, men det var den nog för alla, sa Elowson efteråt och fortsatte:
– Trean tyckte jag var rolig. Den kände jag igen från VM, där vi körde den som transport, och den var, jämfört med de andra, också snabb på sina ställen. Men proven varierar hela tiden. Fyran är stenig, där är det lätt att slå sönder cykeln.

 

Albin Elowson har varit snabbast på samtliga fyra sträckor.

 

Känner du att du har grepp om det?
– Grepp vet jag inte. Och jag vet ju inte hur han (Ljunggren) känner sig. Är det två minuter? Det kan försvinna snabbt. Det är ingenting. Jag ska fortsätta rulla på i mitt tempo.

Bakom Elowson och Ljunggren är det en lucka på över fem minuter ner till trean Pontus Skoog, som också leder Junior. Tvåa där och fyra totalt är Kevin Olsen. Calle Bjerkert är totalfemma, Anton Sandstedt sexa och där efter följer två Kåsa–debutanter – Rikard Hansson som sjua och Robert Friberg som åtta. De två är också etta och tvåa i Senior. Richard Alun och Martin Sundin rundar av topp–10.

 

Rikard Hansson är totalsjua och leder Senior.

 

Av damerna går Hanna Berzelius bäst, hon är med på en total 45:e plats av de 114 som hittills tagit sig runt dagsetappen. Också resterande tre tjejer, Amanda Elvin, Ellinor Häll och Lina Petersson, är förresten fortsatt med.

Just nu är 121 förare runt det första varvet, men flera av dem kan komma att falla på respiten.

Hanna Berzelius är snabbast av tjejerna och på en 45:e plats totalt.