Parkeringen utanför köpcentrat Atrium är förvandlat till Park Fermé. Några hundra meter därifrån står världens länder samlade i paddocken. Kosice myllrar av endurofanatiker och efter en förhållandevis lugn dag är det i morgon bitti dags att kicka igång den 90:e upplagan av Six Days. 

Det var lugnet före stormen i paddoken i eftermiddag. Cyklarna står i park fermén sedan ett par dagar tillbaka och invigningen klarades av igår. Idag packade man sina servicelådor och fortsatte gå prov, vilade och på bästa sätt laddade inför morgondagen.

 

Svensklägret är laddade för veckan och det organiserade kaoset har lagt sig.
Svensklägret är laddade för veckan och det organiserade kaoset har lagt sig.

08.00 imorgon bitti inleds nämligen det som är den 90:e upplagan av Six Days, i Kosice i östra Slovakien. Marc Bourgeois och Anthony Boissiere, från regerande mästarna Frankrike, tillsammans med amerikanen Kaliub Russell, som varit suverän på hemmaplan i år, är först ut från parkeringen utanför köpcentrat Atrium i de södra delarna av stan.

 

Kan USA bryta Frankrikes svit på tre raka Trophy–segrar?
Kan USA bryta Frankrikes svit på tre raka Trophy–segrar?

Johan Edlund är första svensk iväg klockan 08:12 och minuten efter startar Mattias Ojanperä och Erik Ljungberg. Henrik Lindholm följer 08:33, Kevin Olsen 08:34 och Martin Sundin 08:47 innan första svenska förare i Junior Trophy, Mikael Persson, ger sig iväg 08:52. Han följs av Jesper Börjesson och John Ramström 09.00 och Tommy Sjöström 09:08.

Tyvärr störs de svenska landslagen av sjukdomar. Martin Sundin har varit förkyld och inte kunnat gå så mycket prov som han velat, och Erik Ljungberg har drabbats av magsjuka.

De svenska tjejerna, Jessica Jönsson, Emelie Karlsson och Emmily Smalsjö inleder jakten på medaljer klockan 09:16, och första svenska klubblagsförare, Göta MS Marcus Moilanen, är iväg 09:24. Den svenska truppen avslutas med Linus Karlsson klockan 10:51 och sista förare ger sig sedan ut på den runt åtta timmar långa banan klockan 10:55.

En lång första dag att vänta för de totalt 31 svenska förarna i Slovakien.

 

image