Det är den tredje dagen som Six Days börjar. Så brukar det heta. Det är då det börjar hända grejer. Agnarna skiljs från vetet. För åtta av de snabbaste enduroförarna ser Six Days nu ut att ha tagit slut, denna den tredje dagen. Diskade för att ha genat på en transport. Men enligt de senaste uppgifterna kommer nu de uteslutna förarna få fortsätta köra till och med lördagens crossprov, under protest.

Den tredje dagen i Kosice slutade i kaos. Efter målgång kom beskedet att åtta Trophy–förare diskvalificerats efter att ha missat en obligatorisk check point på en transportsträcka. Fransmännen Marc Bourgeois, Anthony Boissiere och Jeremy Joly, spanjorerna Lorenzo Santolino och Cristobal Guerrero, italienaren Manuel Monni, amerikanen Taylor Robert samt britten David Knight är alla uteslutna och skulle enligt de första uppgifterna inte få starta om i morgon.

Beslutet är under utredning efter protester från samtliga de drabbades federationen, men något officiellt uttalande där har inte kommit än.

 

Fransmannen Marc Bourgeois var en av tre franska förare att uteslutas.
Fransmannen Marc Bourgeois var en av tre franska förare att uteslutas.

David Knight, som totalvann Six Days i Slovakien för tio år sedan och nu gjorde comeback för det brittiska landslaget, skrev följande på sin Facebook–sida i kväll:

– Där var mitt ISDE till ända, antagligen det sista jag startade. Diskvalificerad tillsammans med sju andra förare för att ha kört fel väg till en check-point. Väldigt dålig banmarkering och för farligt att vända tillbaka, dessutom var vägen vi körde längre och ingenting vi vann på. Min åsikt är att FIM försöker döda sporten, det finns inget sunt förnuft och jag lider med Storbritannien, Frankrike och Italien.

Sent på onsdagskvällen kom dock uppgifter från offroadchampions.com och KTM att de uteslutna förarna kommer att få fortsätta köra underprotest till och med lördagens crossprov. Det på grund av att ett definitivt beslut kan dröja tills dess. Vi har dock inte sett något från FIM om detta.

Skulle beslutet stå sig har Australien skaffat sig ett rejält övertag i guldstriden. Som det ser ut nu leder man med dryga tolv minuter före Italien och tjugofyra före trean Finland.

 

Matthew Phillips Australien leder nu World Trophy med stor marginal.
Matthew Phillips Australien leder nu World Trophy med stor marginal.

USA fick som sagt bara en utesluten förare men tvingades också se totalledaren Kaliub Russell försvinna efter en knäskada, och en följande krasch på dagens fjärde specialsträcka.

– Jag drog till knäet på första sträckan idag. Ingen krasch eller nåt, men jag kände direkt att det inte var bra. Fick en smärtstillande spruta och försökte köra på för att ta mig igenom dagen, men kraschade hårt på fjärde sträckan och förstörde hojen, sa Russell till Race efteråt.

 

Team USA's chanser att äntligen köra hem den där ISDE–titeln gick upp i rök om beslutet om uteslutningar står fast.
Team USA’s chanser att äntligen köra hem den där ISDE–titeln gick upp i rök om beslutet om uteslutningar står fast.

KTM–föraren leder både GNCC och National Enduro Series hemma i USA och såg förstås fram emot att bli historisk genom att vinna båda mästerskapen samma år.

– De sista racen är de kommande helgerna efter Six Days. Det skulle kännas väldigt tungt att missa. GNCC kan jag fortfarande vinna utan att behöva köra, men knappast Nationals.

 

Kaliub Russell tvingades utgå efter knäskada på onsdagen.
Kaliub Russell tvingades utgå efter knäskada på onsdagen.

För svenskt Trophy–vidkommande betydde uteslutningarna att man klättrade rejält i sammandraget och nu hittas på sjätte plats, bakom Tjeckien och före Slovakien.
Henrik Lindholm var snabbast under dagen och blev 28:e man totalt. Lindholm stod också för en heroisk insats när han stannade och hjälpte portugisen Luis Oliveira som kraschat svårt på den första sträckan.

Fler förare stannade till och när en bil också hade krossat provet i motsatt riktning för att hjälpa den skadade föraren beslutades det efteråt att sträckan skulle strykas för World Trophy– och Junior Trophy–förarna.

 

Henke Lindholm var snabbaste Trophy–svensk på onsdagen.
Henke Lindholm var snabbaste Trophy–svensk på onsdagen.