Det svenska Trophy–laget har det fortsatt tungt. Och Damerna når inte upp till de resultat vi hoppats på. Men Juniorsvenskarna fortsätter övertyga. Trots att man är ganska långt ner i totalresultatet tog man på nytt en andraplats bakom Australien. Australien som för övrigt leder samtliga tre landslagsklasser.

Det svenska juniorlaget fortsätter imponera i skogarna runt Kosice. När den andra dagen i den 90:e upplagan av Six Days avslutades nyss kunde vi återigen konstatera att svenskarna placerat sig tvåa bakom Australien.

Man tappar därmed ytterligare på ledarna, men drygar samtidigt ut bakåt. Australien, med bland andra Daniel Sanders som noterades för sjunde bästa tid av samtliga idag, vann tisdagen med dryga två minuter. Bakom Sverige förbättrade sig Finland avsevärt och körde in som trea, drygt en och halv minut efter. Sedan följde Italien, Frankrike, USA och Storbritannien inom en marginal på 31 sekunder ytterligare halvminuten bakom.

Micke Persson var snabbast svensk idag och körde in som trea av juniorerna, 13:e i E1 och 47:a totalt.

– Hade problem med frambromsen under det första varvet men lyckades meka ihop det innan jag drog ut på det fjärde provet. Då körde jag betydligt bättre, sa Micke.

 

Micke Persson var snabbast av svenskarna under tisdagen.
Micke Persson var snabbast av svenskarna under tisdagen.

 

Jesper Börjesson stördes av en ömmande hand efter att ha varit för nära en banmarkering under gårdagen, men bet ihop och levererade ett resultat ganska snarlikt gårdagen. Tommy Sjöström likaså. John Ramström förbättrade sin placering avsevärt och närmade sig teamkompisarna.

– Det gick hyfsat. Men jag behöver gasa mer, sa Ramström.

Sverige har nu dryga sex minuter upp till Australien men över tre ner till jagande Frankrike närmast.

Damerna trea
De svenska damerna kunde inte hänga med Australien den här dagen heller. Emmily Smalsjö störs av knäbekymmer och Emelie Karlsson hittar inte riktigt rätt på den lånade Yamaha–hojen. Man är fortsatt trea men tappade på Finland idag och bara dryga sex sekunder skiljer nu de nordiska länderna emellan.

– Det gick okej idag. Jag undvek tidsprickarna. Men det är tufft där ute, och det börjar bli sönderkört. Vet inte hur vi ska fixa backarna i morgon om det kommer mer regn, sa Jessica Jönsson som slutade elva individuellt.

 

Emelie Karlsson var återigen snabbaste svenska.
Emelie Karlsson var återigen snabbaste svenska.

 

Emelie Karlsson var snabbast av svenskorna på sjätte plats men är nästan fem minuter efter segrande Tayla Jones. Australien leder med dryga kvarten före Frankrike, Sverige är som sagt trea ytterligare elva minuter efter.

Trophy–gänget elva igen
Sveriges Trophy–lag slog sig på nytt in som elva under tisdagen och Henrik Lindholm var återigen snabbast, med en total 44:e plats just efter Micke Persson.

– Jag var riktigt stel i morse men kom igång efter första varvet, sa Lindholm.

Australien vann dagen och övertog totalledningen från USA. Men det är jämnt. Bara åtta sekunder skiljer länderna emellan. Frankrike har hamnat en bit efter och har nu dryga två minuter upp. Spanien, Italien och Storbritannien följer längre bak men i dagsläget är det inget som talar för att de ska blanda sig i medaljstriden.

 

Australien har tillsammans med USA skaffat sig en liten lucka i World Trophy.
Australien har tillsammans med USA skaffat sig en liten lucka i World Trophy.

 

Fotnot: Uppdatering om klubblagsklassen kommer senare.