Årets Six Days invigdes igår i franska Brive. Och för första gången på 22 år kom den svenska truppen med en buckla – som regerande mästare i Junior Trophy. I dag görs de sista förberedelserna. Och i morgon är det dags för start.

Race är nu på plats i franska Brive där den 92:a upplaga av International Six Days of Enduro, FIM’s äldsta ännu pågående tävling, kör igång på måndag. Vi missade invigningen men fick en rapport från endurosektionens Patricia Eneroth som var på plats.

– Tyvärr var det lite oorganiserat och tog lång tid. Dessutom var det väldigt varmt. Det är ingen optimal förberedelse för våra förare. Men för de som aldrig varit med på ett Six Days är det förstås en upplevelse, berättade Patricia och fortsätter:
– Vi gick in som tredje sist nation. Framför oss hade vi Australien som regerande mästare i Womens Trophy och bakom oss USA som regerande mästare i World Trophy. Sist kom hemmanationen Frankrike.

 

Albin Elowson, till vänster, med bucklan, bredvid Micke Persson. Foto: Patricia Eneroth

 

Samtliga landslagsförares cyklar är nu besiktigade och ställda i Parc Fermé. Albin Elowson och Robert Friberg, drabbade av den grova stöld som Team West utsattes för tidigare i veckan, fick dispens och var sist in med sina hojar. Men båda två är nu redo för start.

Liksom Team West med sina två lag, som fick inte bara nya hojar nerkörda från Sverige utan också en ny förare. Anton Sandstedt tog ju tidigt beslutet att inte köra och istället plockades Max Ahlin med kort varsel in. Ahlin som tog körkort för bara ett par veckor sedan och som så sent som i tisdags morse inte hade en aning om att han skulle köra Six Days.

Vid invigningen kom också USA för första gången som regerande mästare i World Trophy. En titel man siktar på att försvara. Men man vet att hemmanationen kommer bjuda på tuffast möjliga motstånd.

– USA mot Frankrike kommer antagligen vara det många pratar om, i alla fall inför tävlingen, säger USA’s Team Manager Antti Kallonen i ett nyhetsbrev från ISDE.
– Frankrike kommer vilja vinna. Ingen tvekan om det. De kommer ge allt och inte minst när man nu återvänder till World Trophy–klassen. Men det nya formatet med fyra förare i klassen gör att flera andra länder kommer vara med och slåss om det – Australien, Italien, Spanien och fler därtill kommer blanda sig i. Men precis som USA kommer Frankrike definitivt för att vinna.

 

USA’s Team Manager Antti Kallonen. Foto: Patricia Eneroth