De svenska förarna som startar en bit bak i fältet har haft en tuff dag på specialproven. Dammet ligger som ett täcke och sikten är klart begränsad. Men å andra sidan är det lika för alla. Nästan alla i alla fall.

På i alla fall tre av dagens fem specialprov ställde dammet till det för de svenska förare som startar en bit bak i fältet. Fram till Albin Elowson, som startade dagen som tionde förare, hinner dammet lägga sig ganska bra, men när 20–25 förare passerat lägger det sig som ett täcke över proven.

 

Oliver Nelson.

 

– Det stör. När man kommer fram emot provet på transportsträckan så ser man det långt innan, det är som en rökpelare som sträcker sig upp mot himmelen. På det som dammade värst så missade jag två svängar direkt. Det är inte riktigt rättvist jämfört med de som startar långt fram men å andra sidan har de ju kört till sig den startplaceringen, menar Oliver Nelson som ändå tyckte att körningen stämde bättre idag. Särskilt på det provet som i förhållande till de andra dammade betydligt mindre.
– Ja, av någon anledning. När vi kom in på det värsta skråprovet så var jag tydligen med bra. Men jag missade ändå lika många svängar. Kanske laddade lite hårdare då.

 

Pontus Skoog.

 

Nu ska sägas att just det, tidigare okörda, specialprovet var extremt halt för de första förarna och tiderna blev betydligt bättre längre ner i fältet. Tre av fyra specialprov var förresten helt färska idag, ett kördes visserligen två gånger men de två andra kördes för enda gången den här veckan. I morgon väntar ytterligare tre helt nya prov – som förarna efter dagens slut skulle ut och kolla.

– Ja, vi ska tydligen det. Vi har visserligen gått de tidigare i veckan men egentligen bara en gång. Sen tror jag inte man kommer sätta de hundra i alla fall, även om vi åker ut och går nu. Så jag vet inte vad som är bäst egentligen – det är långt att åka och slingriga vägar som man blir åksjuk av. Men nu är det sagt så, så vi går väl, avslutar Nelson.

 

Niklas Persson.

 

Oliver Nelson slutade som näst bästa svensk idag, på en total 44:e plats. Niklas Persson var tre placeringar bakom, Pontus Skoog 56:a och Robert Friberg 66:a. Det svenska Trophy–laget tappar därmed femteplatsen till England, men är med som sexa.

I täten av World Trophy drog Frankrike ifrån ytterligare och är nu dryga fem minuter före Australien på andra plats. Finland är fortsatt trea och Portugal fyra. Ingen ytterligare nation har försvunnit under dagen.

 

Robert Friberg.

 

Joakim Grelsson, bredvid Albin Elowson i det svenska Junior Trophy–laget, hade en tyngre dag med en vurpa som kostade honom på dagens andra specialprov. Grelsson slutade som 51:a totalt och i och med att ingen ytterligare nation tappade någon förare där heller är de svenska juniorerna kvar som tia.

Frankrike tog över ledningen och har Italien närmast bakom sig, dryga halvminuten efter. USA tappade ledningen och är nu nästan två minuter bakom fransmännen.

Fotnot: Text om damerna och klubblagsförarna kommer senare.

 

Loic Larrieu och hans franska Trophy–gäng drog ifrån ytterligare under dagen.