När Micke Persson tidigt under dagen tvingades bryta försvann det svenska endurolandslagets chanser att försvara sitt JVM–guld. Persson kom bara till dagens första specialprov – på transportsträckan därifrån la hojen av.

På dagens första servicestation, en bit efter att det första specialprovet var kört, nåddes förbundskapten Kent Karlsson av beskedet att Micke Persson stod kvar någonstans på transportsträckan och inte fick igång sin hoj.

– Det var ju ingen bra start på dagen. Då går liksom luften ur en lite grann innan man lyckas fokusera om, säger Kenta som inte tyckte man kunde gjort något annorlunda för att förhindra haveriet.

– Nej, det skulle jag inte säga. I alla fall inte när det skett. Det är innan i så fall, när man plockar isär hojen inför start kanske. Men felet som var är inget man kan stå och greja med på en sträcka, det var kört.

Och Persson hittade inte ens felet innan det var försent. Vi mötte honom när han var tillbaka i det svenska lägret i depån.

– En kabel till soppapumpen hade gått av. Jag försökte kitta den med tejp och skala, men problemet är att det är en slutan kontakt så när man försöker trycka upp kabeln når den inte. Det är typ omöjligt i skogen, berättar Persson som redan efter första specialprovet hörde att motorn inte gick rent.
– Jag kollade luftfiltret och en kabel jag tänkte det kunde vara. Tänkte att det kunde vara bränslespridaren och den hade inte gått göra något åt, då måste man ha isär hela motorn. Och jag meckade väl isär halva hojen där uppe i skogen, men det var inget av det. Till slut hittade jag  den där lilla kabeln. Då hade jag säkert stått i en timme redan.

Hur känns det nu då?
– Kasst. Så jäkla kasst. Har vart för mycket problem med allt i år tycker jag. Det är löjligt egentligen att det ska hända en sån skitgrej som förstör hela veckan. Ett fel man inte tänker kan uppstå, säger Persson som tvingades vänta ett bra tag på att få skjuts tillbaka.
– Fick putta hojen i 20 minuter innan jag hittade någon som kunde hjälpa mig ringa, sen satt jag väl där och väntade i två–tre timmar.

Trots att Persson tvingades bryta är Sverige på en niondeplats av de sexton juniorlandslag som startade tävlingen. Ytterligare sju nationer har nämligen också tvingats se minst en förare bryta. USA leder klassen, men det är tight i toppen – Frankrike och Italien är bara dryga två respektive femton sekunder bakom.

 

Michael Layne och hans amerikanska teamkompisar leder Junior Trophy.